Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Amsterdamse voorronde UNICEF Talent Battle

11 november 2014

De leden van de acht muziekbandjes die vanavond gaan optreden in de halve finale in Bitterzoet in Amsterdam zitten lekker te keuvelen in de foyer. Vlak voordat om 20:00 uur de eerste band gaat beginnen, neemt de bedrijvigheid toe. Net als de zenuwen bij sommige deelnemers. 

De leden van de acht muziekbandjes die vanavond gaan optreden in de halve finale in Bitterzoet in Amsterdam zitten lekker te keuvelen in de foyer. Bijzonder ontspannen is de sfeer. De zaal beneden loopt inmiddels vol met ouders, ooms en tantes, fans en vrienden van de jonge artiesten. Een enkel bandlid begroet zijn vrienden of loopt wat heen en weer. Vlak voordat om 20:00 uur de eerste band gaat beginnen, neemt de bedrijvigheid toe. Net als de zenuwen bij sommige deelnemers. Toch staan de meeste bands, zoals jurylid Jac van Exter van de band 'Jungle by Night' het later verwoordt, verrassend ontspannen op het podium.

Zeventig bands 

Omdat presentator Tim Haars is verhinderd opent Walther Hesselink, teammanager jeugd van UNICEF, de avond. Hij is zichtbaar trots. 'Zeventig bands deden dit jaar mee met de Talent Battle, dat is meer dan vorig jaar. En acht van hen staan vanavond hier!'

In de jury zitten Fleur van Lieshout van het jongerenpanel van UNICEF, singer-songwriter Rita Zipora en Pieter en Jac van Exter van de band 'Jungle by Night'. Jac van Exter: 'Mijn oma is al 60 jaar vrijwilliger voor UNICEF, daarom wilde ik ook gelijk meedoen'

Stille zaal 

Als eerste komt de rockband 'Tinseltown' Uit Bloemendaal op het podium. De band had bij de eerste selectie op internet al zoveel stemmen gekregen, dat ze al bij voorbaat waren verzekerd van een plek in de finale. De jury is onder de indruk. Jac van Exter: 'Geen wonder dat jullie al door waren'. Het duo Thomas en Fleur van 'No Limit' zingt het lied Omarm Me van Blöf. 'Het is bijzonder knap hoe jullie met zo'n gevoelig lied de hele zaal stil kregen', aldus Rita Zipora.

De band 'Suitable' uit Haarlem geeft een bluesoptreden. Gitarist Ruben verrast de zaal door  de akkoorden van het nummer Stranger to the Wworld met de gitaar op zijn rug te spelen. Het duo Thijs en Larissa uit Hoofddorp zingt vervolgens Medley. Tussen de liedjes door zegt Larissa: 'Er is niks mis met ons leven, kijk in de spiegel, breek 'm in stukjes en geef een stukje weg'. De performance wordt gewaardeerd door de jury. Pieter van Exter: 'Het leek wel de UNICEF kerstshow, goed en professioneel'.

Een taal die iedereen verstaat 

"Muziek is een taal die iedereen verstaat, ieder kind verdient een kans. Ons lied Murdergaat over elk kind dat onnodig sterft, want eigenlijk is dat moord," zo begint Noa Foppen (13 jaar), gitarist en zangeres van de meidengroep 'Drummer (v) gezocht'. Na deze zware boodschap is de muziek bijzonder swingend en opzwepend. Fans, ouders, ooms en tantes dansen op de ritmische beat van de jonge meiden. Halverwege zet de meidenband Bob Marley's, One World in. Jurylid Pieter van Exter roemt even later de goede combinatie van een zware boodschap met vrolijk ritme. 

De band 'Hope' met het gelijknamige lied, wil hoop brengen voor kinderen in noodsituaties.  Zanger/gitarist Pim Vrisekoop is met 12 jaar en een van de jongste deelnemers. "We bring hope."

Jurylid Jac van Exter: 'Het swingt en het staat als een huis, maar ik ben vooral zo verbaasd over hoe ontspannen jullie op het podium staan.'

Het achtkoppige 'Houremakers' uit klas 3A van het Barlaeus College sluit tenslotte af met swingende funk en jazz. Rita Zipora: "Vrolijke mensen, leuke funk, leuke blazers."

Bijzonder goede kwaliteit

De jury trekt zich terug om te beraadslagen. Het kost ze meer tijd dan de tien minuten die ervoor op het programma staan. Als ze terugkomen gaan op het podium de borden omhoog. Gewonnen hebben de meiden van van 'Drummer (v) gezocht' uit Weesp. Tweede wordt de band  'Hope' uit Baarn. 'Tinseltown' was al door. Het kost de jury moeite om niet veel meer prijzen uit te reiken. De kwaliteit van de bandjes was bijzonder goed.  'No Limit' krijgt een door de jury spontaan uitgeroepen eervolle vermelding.

Achtergrond:

UNICEF organiseert de Talent Battle voor muziekformaties en bands van middelbare scholen voor de tweede keer. De bands die meedoen vragen aandacht voor kinderen in noodsituaties. Dat zijn er meer dan ooit. Kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan en West-Afrika zijn slachtoffer van geweld, angst, honger en ziekte. De volledige opbrengst van de finale van de talentenjacht gaat naar hulp voor deze kinderen.

Maar liefst zeventig bands hadden zich aangemeld voor de UNICEF Talent Battle. Nadat online bijna 24.000 stemmen werden uitgebracht, bleven er 24 halve finalisten over. Tien bandjes gaan door naar de finale op 26 november.  De winnaar van de UNICEF Talent Battle award krijgt een opname van hun nummer in een professionele studio, airtime op Spotify, een cheque voor nieuwe muziekinstrumenten voor hun school en bandcoaching en een masterclass van de Herman Brood Academie

Andere finalisten komen uit voorrondes die vanavond worden gehouden in Ekko in Utrecht en morgenavond in Den Haag (Poppodium Supermarkt). 

 

AGENDA

Voorronde 2: 11 november 18:30 - 22:00 uur in Ekko, Utrecht. Toegang gratis.

Voorronde 3: 12 november: 18.30 - 22:00 uur in Poppodium Supermarkt, Den Haag. Toegang gratis.

Finale UNICEF Talent battle Award:  26 november in  poppodium Bitterzoet, Amsterdam. De voorverkoop van kaarten is gestart op www.unicef.nl/talentbattle. De opbrengst van deze avond gaat naar UNICEF.

Pers 1

De winnaars van de avond

Winnaars 1

Drummer (V) gezocht

Winnaars 2

Hope

Winnaars 3

Tinseltown