Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zichtbare resultaten in de Filipijnen dankzij hulp UNICEF en partners

8 november 2014

Een jaar nadat de Filippijnen werd getroffen door de ergste tyfoon ooit - tyfoon Haiyan - is het herstel goed zichtbaar. Vanaf juli dit jaar hebben humanitaire organisaties, waaronder UNICEF​​, hun werk verschoven van het verstrekken van dringend noodzakelijke hulpgoederen naar het opbouwen van blijvende voorzieningen voor kinderen.

Daarnaast wordt er hard gewerkt om gemeenschappen weerbaar te maken tegen soortgelijke rampen in de toekomst.

Marieke Roelfsema, noodhulpcoördinator bij UNICEF is net terug uit de door de tyfoon volledig verwoeste stad Tacloban. "Als je nu op straat loopt zie je aan alles dat er een ramp is geweest. Er staan nog steeds beschadigde gebouwen, maar het dagelijkse leven en basisvoorzieningen zoals de gezondheidszorg en onderwijs functioneren weer. Medio volgend jaar is UNICEF klaar met het zoveel mogelijk rampbestendig maken van voorzieningen voor kinderen. Dan kan UNICEF deze hulp stoppen. Gelukkig maar, want andere rampen in de wereld vragen dringend onze aandacht."

Steun 

In het jaar na de tyfoon steunde UNICEF ruim 15.000 zeer kwetsbare gezinnen met financiële steun. Voor een deel is deze steun gebruikt om te investeren in broodwinning, zoals de aanschaf van een naaimachine of de start van een winkeltje. Ook is het geld gebruikt voor voeding, zorg en onderdak.

Onderwijs en zorg 

Meer dan 213.000 kinderen kregen met steun van UNICEF onderwijs in bijna vierduizend schooltenten en andere geïmproviseerde klaslokalen. Zo'n 3.500 onderwijskrachten zijn getraind op noodsituaties en het voorkomen van risico's bij rampen. Meer dan 40.000 kinderen kregen psychosociale ondersteuning in 153 speciaal daarvoor opgezette centra. Bijna negenduizend zorgverleners zijn getraind. UNICEF werkt samen met de overheid en lokale partners om kwetsbare kinderen te identificeren en te helpen. 

Samen met het ministerie van Volksgezondheid zette UNICEF het vaccinatieprogramma voor kinderen opnieuw op. Ongeveer 1,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn tegen mazelen ingeënt. Nieuwe koelsystemen voor vaccins in 150 gezondheidscentra zijn geleverd. Deze zijn bestendig tegen toekomstige rampen.

Sterker 

"Onze inspanningen en die van onze partners hebben levens gered en kinderen sterker gemaakt", zegt Lotta Sylwander, directeur van UNICEF op de Filipijnen. "De resultaten die we voor kinderen hebben bereikt moeten we vasthouden. Een toekomstige natuurramp mag niet opnieuw zoveel verwoesting veroorzaken."

Ongeveer 14 miljoen Filipijnen, waaronder 6 miljoen kinderen,werden op 8 november 2013 slachtoffer van de tyfoon Haiyan. 1,7 miljoen kinderen raakten ontheemd. UNICEF was al actief op de Filippijnen en kon daardoor direct slachtoffers helpen.

UNI173964

UNI173956

UNI174255

Gerelateerd aan dit onderwerp