Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Zuid-Soedan door ondervoeding in levensgevaar

7 november 2014

Het geweld houdt aan, er is gebrek aan voedsel en nu is er in Zuid-Soedan ook nog kans op een cholera-uitbraak. Tienduizenden ondervoede kinderen dreigen voor het eind van dit jaar te sterven. UNICEF helpt waar mogelijk met hulpteams en goederen.

Het aanhoudende geweld door conflicten in Zuid-Soedan heeft een grote invloed op de kinderen in het land. Bijna anderhalf miljoen mensen, onder wie de helft kinderen, zijn gedwongen hun huizen te verlaten. Daarnaast vangen de buurlanden Ethiopië, Kenia, Soedan en Oeganda nog eens 500.000 Zuid-Soedanezen op, die de grens over zijn gevlucht. Deze groep bestaat grotendeels uit kwetsbare vrouwen en kinderen, die een groot risico lopen slachtoffer te worden van seksueel geweld. 

Ernstig ondervoed

Naast het geweld is er ook gebrek aan voedsel in Zuid-Soedan. Tienduizenden kinderen zullen tegen het eind van dit jaar ernstig ondervoed zijn, blijkt uit een rapport van UNICEF. Ondervoeding zorgt voor onherstelbare schade bij een kind. Bovendien dreigt een grote groep kinderen te sterven van de honger.

Cholera ligt op de loer

Veel wegen in Zuid-Soedan zijn onbegaanbaar. Daarom stuurt UNICEF vliegtuigen met hulpteams en goederen naar kinderen in nood. Hulpverleners controleren kinderen op ondervoeding en behandelen hen als dat nodig is. Daarnaast delen ze vaccinaties, muskietennetten, dekens en schoon water uit. De weerstand van de kinderen is ernstig verzwakt en de hygiëneomstandigheden zijn matig. Daardoor ligt er ook nog een cholera-uitbraak op de loer. Om snel in te kunnen grijpen, traint UNICEF honderden vrijwilligers, verpleegkundigen en leraren.

Help mee!

De wereld brandt, maar kinderen hebben 'm niet aangestoken. Nooit eerder werden zo veel kinderen geconfronteerd met geweld, angst, honger en misbruik. Help kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika.

Zuid -Soedan UNI168560

Gerelateerd aan dit onderwerp