Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

In Irak slaan elk uur veertig gezinnen op de vlucht

6 november 2014

Oplaaiend geweld in Irak ontwricht de toch al instabiele situatie in het land. Dit jaar zijn 1,8 miljoen Irakezen in binnen- en buitenland op de vlucht geslagen. De helft daarvan is kind. 

 

De machtsstrijd tussen IS en andere gewapende groeperingen is de oorzaak van de enorme onrust in Irak. Nu IS oprukt naar Bagdad, besluiten steeds meer Irakezen te vluchten. Het gaat volgens een recent onderzoek van UNICEF om 40 gezinnen per uur.

Duizenden van hen wonen nu in onafgemaakte gebouwen, scholen, openbare parken of moskeeën. Anderen zoeken hun toevlucht tot kampen die zijn opgezet voor Syrische vluchtelingen, of vluchten de grens over naar Turkije of Syrië.

Winter voor de deur

UNICEF zet alle zeilen bij om zo veel mogelijk vluchtelingen bij te staan. Met de winter voor de deur dreigen de leefomstandigheden van de bijna 2 miljoen vluchtelingen nog zwaarder te worden. Kinderen zijn extreem kwetsbaar in deze noodsituatie. Zij hebben dringend onderdak, schoon water, vaccinaties en warme kleding nodig.

Ondanks de gevaren helpt UNICEF met het opzetten van nieuwe kampen voor ontheemden. De focus ligt hierbij op de aanleg van water- en sanitaire voorzieningen, net als op andere plekken waar vluchtelingen verblijven.

Trauma's verwerken

UNICEF vaccineert kinderen tegen mazelen en polio en zet Child Friendly Spaces op. In deze opvangcentra kunnen kinderen spelenderwijs hun trauma's verwerken. De hulporganisatie probeert verder alleenstaande kinderen te herenigen met hun ouders of familie. Ook doet ze er alles aan om kinderen zo snel mogelijk weer naar school te laten gaan, bijvoorbeeld in schooltenten.

Help mee!

De wereld brandt, maar kinderen hebben 'm niet aangestoken. Nooit eerder werden zo veel kinderen geconfronteerd met geweld, angst, honger en misbruik. Help kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika.

Irak UNI163907 Staand

Gerelateerd aan dit onderwerp