Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Giro555 open voor slachtoffers ebola

5 november 2014

De samenwerkende hulporganisaties openen Giro555 en roepen Nederlanders op om de actie 'Stop de ebola-ramp' te steunen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Giro555 dat er een nationale actie wordt gehouden vanwege een ziekte.

Sinds de uitbraak van het virus is UNICEF op zeer grote schaal actief in de strijd tegen ebola. UNICEF is één van de grootste leveranciers van hulpgoederen. Tot op heden is al 1000 ton goederen geleverd (Liberia 475 ton, Sierra Leone 392 ton, Guinee 133 ton). Het gaat hierbij om beschermende pakken, maskers, handschoenen, medicijnen, infusen, zeep, chloor, auto's, motoren en communicatiemateriaal.

Voorlichting

Naast het leveren van goederen zorgt UNICEF voor voorlichting, bijvoorbeeld in het zwaar getroffen Sierra Leone. Met zeep en voorlichtingsmaterialen in de hand trokken bijna 30.000 vrijwilligers van deur tot deur. "Het gevecht tegen ebola win je niet in de klinieken", zegt Roeland Monasch van UNICEF. De Nederlander coördineert namens UNICEF de aanpak van ebola in Sierra Leone. "We gaan letterlijk van deur tot deur om mensen levensreddende informatie te brengen," zegt Monasch.

Gezondheidswerkers raken besmet


Naast de bevolking van Sierra Leone geeft UNICEF ook training aan gezondheidswerkers. Tot nu toe zijn in Sierra Leone 124 hulpverleners besmet geraakt met ebola. Van hen zijn er 98 overleden aan het virus. Mensen die onmisbaar zijn voor het land, want Sierra Leone heeft gemiddeld één arts op 33.000 inwoners. Het is een grote uitdaging om voldoende gezondheidswerkers te vinden om patiënten te behandelen, en door de grote hoeveelheid sterfgevallen daalt het moraal onder het personeel.

Impact

De ramp heeft grote impact op het leven van kinderen. Inmiddels zijn duizenden kinderen wees geworden omdat zij een of beide ouders verloren zijn aan ebola. Scholen zijn gesloten, kinderen worden niet meer gevaccineerd en overlijden aan eenvoudig te behandelen ziektes als malaria. Dat komt doordat zij niet meer naar de kliniek durven uit angst voor ebola.

De ziekte treft kinderen dus zwaar op emotioneel gebied. Helemaal als zij of hun ouders zijn afgezonderd  voor een behandeling. UNICEF vangt deze kinderen op en geeft hen psychische en lichamelijke zorg. In Sierra Leone traint UNICEF bijvoorbeeld meer dan 2500 ebola-overlevenden, die nu immuun zijn voor de ziekte, om deze kinderen te helpen.

Ebola Essay 2

Ebola Essay 11

Sierra Leone UNI171308

Gerelateerd aan dit onderwerp