Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ook gezondheidswerkers besmet met ebola

3 november 2014

Gezondheidswerkers in West-Afrika wordt regelmatig besmet met ebola, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). UNICEF ondersteunt hen daarom met materialen en trainingen in de gebieden waar het virus zich razendsnel verspreidt. 

Inmiddels zijn er 443 gezondheidswerkers besmet geraakt, 244 van hen zijn overleden. De doden zijn meestal gezondheidswerkers uit Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria. Ondanks beschermende maatregelen raken zij tijdens hun werk besmet met het ebolavirus.

UNICEF doet er alles aan om zo veel mogelijk chloor, schoon water, beschermende pakken, handschoenen en maskers te verspreiden in het door ebola getroffen gebied. Daarnaast krijgen de gezondheidswerkers, die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor ebolapatiënten, regelmatig een training. Hier leren ze hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen tegen het virus.

Laarzen reinigen

Rebecca (35) is een van de zusters die de training van UNICEF volgt. "Ik zie mijn collega's hun laarzen in de zon zetten, als een manier om ze te 'reinigen'. Ik weet nu dat je daar chloor voor moet gebruiken en de laarzen ondersteboven moet drogen."

Niet alleen gezondheidswerkers lopen een groot risico op besmetting met ebola. Ook ambulancepersoneel is niet veilig voor het virus. Kamara uit Liberia vervoert iedere dag zieken naar de ebolakliniek. Hij is een van de vele vrijwilligers die zich inzetten om verdere verspreiding van ebola in het land te voorkomen. "Het is een eenzaam beroep," vertelt hij.

"Vaak breng ik patiënten naar de kliniek, maar is er geen bed voor hen vrij. Ik heb pas nog een jonge vrouw terug naar huis moeten brengen. Toen ik haar de volgende dag opnieuw wilde ophalen om te kijken of er plek was in de kliniek, was ze al overleden."

Auto's vervoeren zieken

In de strijd tegen ebola zorgt UNICEF ook voor ziekenvervoer. In de afgelopen weken zijn 44 auto's ingezet als ambulance of als vervoersmiddel voor gezondheidswerkers. Daarnaast vervoerden 305 motoren levensreddende goederen en medicijnen.

Help mee!

De wereld brandt, maar kinderen hebben 'm niet aangestoken. Nooit eerder werden zo veel kinderen geconfronteerd met geweld, angst, honger en misbruik. Help kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika.

Ebola UNI167966