Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Noodhulp in beeld

3 november 2014

2014 is een jaar vol rampen en geweld. Nooit eerder verzond UNICEF zo veel hulpgoederen tegelijk naar kinderen overal in de wereld. "Er is zo veel hulp nodig dat we niet eens alle kinderen kunnen helpen," vertelt Marieke Roelfsema, noodhulpspecialist van UNICEF Nederland.

Alleen al in augustus werd 1000 ton hulpgoederen overgebracht naar de meest urgente noodsituaties. Dat zijn maar liefst 19 grote vrachtvliegtuigen vol. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om waterzuiveringstabletten, therapeutische voeding, tenten, dekens, zeilen, hygiënekits en schoolspullen. "Al deze goederen zijn heel belangrijk," zegt Marieke Roelfsema. "Kinderen zijn ontzettend kwetsbaar in een noodsituatie."

Hulp binnen 72 uur

UNICEF is vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht om noodhulp te verlenen aan kinderen. Wanneer zich ergens in de wereld een ramp voltrekt, kan zij binnen 72 uur zorgen voor noodhulp.

Als wereldwijde VN-organisatie is UNICEF in meer dan 190 landen aanwezig. Ze is er voor, tijdens en na een crisissituatie. UNICEF heeft de expertise, de mensen, de goederen en het mandaat om kinderen in nood van levensreddende hulp te voorzien. Ze zorgt voor schoon water, sanitaire voorzieningen, voedsel en medische zorg. Daarnaast is UNICEF actief op het gebied van kinderbescherming en onderwijs.

Niet genoeg geld

Met 350 magazijnen wereldwijd, een noodhulpcentrum in New York en drie grote distributiecentra in Kopenhagen, Dubai, Panama en Shanghai kan UNICEF snel reageren op iedere ramp.

Vorig jaar zag UNICEF al aankomen dat er in 2014 veel kinderen op noodhulp zouden zijn aangewezen. "Maar onze oproep van toen heeft helaas niet genoeg geld opgeleverd om alle kinderen te kunnen helpen," zegt Marieke Roelfsema.

Help mee!

De wereld brandt, maar kinderen hebben 'm niet aangestoken. Nooit eerder werden zo veel kinderen geconfronteerd met geweld, angst, honger en misbruik. Help kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika.

Liberia UNI171701

Hygiënekits worden ingezet in de strijd tegen ebola

Liberia UNI171843

In een hygiënekit zit onder andere zeep, handschoenen, beschermende kleding en waterzuiveringstabletten.

Sierra Leone UNI171308

UNICEF deelt op grote schaal zeep uit in de door ebola getroffen landen

Irak UNI168940

Schoon water voor Syrische vluchtelingen


Gerelateerd aan dit onderwerp