Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Speciale tentoonstelling Verzetsmuseum met bijdragen van UNICEF

31 oktober 2014

Met vrachtschepen, autobussen, vrachtwagens, treinen en soms zelfs lopend of fietsend worden ongeveer 40.000 ondervoede stadskinderen begin 1945 'naar de boeren' in noord- en oost-Nederland geëvacueerd. Het onbekende tegemoet.

Hongerwinter

In het najaar van 1944 was het zuiden van Nederland grotendeels bevrijd. De Duitsers waren aan het verliezen, maar niemand wist hoe lang de oorlog nog zou duren. In de steden in het westen van Nederland heerste een groot voedseltekort door het Duitse verbod op voedseltransporten als reactie op de Spoorwegstaking. De voedselrantsoenen werden steeds kleiner. Winkels gingen suikerbieten en tulpenbollen verkopen ter vervanging van aardappels. Duizenden verzwakte kinderen dreigden te sterven.

Na de hongerwinter, op 11 december 1946 werd UNICEF opgericht door de Verenigde Naties om voedselpakketten en gezondheidszorg te bieden aan kinderen in de door de oorlog getroffen landen. Helaas is oorlog van alle tijden, en biedt UNICEF ook nu op grote schaal nog noodhulp aan kinderen overal ter wereld. De tentoonstelling laat dan ook het werk van UNICEF, toen én nu, zien.

40.000 kinderen - zeven verhalen

De expositie gaat over de ongeveer 40.000 kinderen die in de Hongerwinter vanuit het stedelijke westen van het land zijn geëvacueerd om te voorkomen dat ze van de honger zouden sterven. De reddingsacties vonden plaats onder zeer moeilijke omstandigheden. In de tentoonstelling vertellen zeven personen die als kind 'naar de boeren' zijn gegaan over hun ervaringen, waaronder UNICEF ambassadeur Paul van Vliet.

'Ze hebben me heel snel in boerenkleren gezet, met boerenklompen, een boerentrui. En ik heb binnen de kortste keren Fries geleerd. Ik noemde mezelf Pauke Vlietstra, omdat ik er zo graag bij wilde horen. Had ik zelf verzonnen.'

Van 30 september 2014 t/m 12 april 2015 is de expositie 'Naar de boeren!' te zien in Verzetsmuseum Amsterdam. Er worden rondleidingen gegeven en de documentaire 'Naar de boeren!' wordt vertoond. 

Naar -de -boeren -350.original