Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereldpoliodag Uitbraken in voorheen poliovrije landen baren zorgen

23 oktober 2014

Het doel om polio wereldwijd uit te roeien komt steeds dichterbij. Maar uitbraken in voorheen poliovrije landen baren grote zorgen.

De afgelopen 26 jaar zijn wereldwijd miljoenen kinderen tegen polio ingeënt die voor die tijd nooit bereikt werden. Zo'n 10 miljoen mensen zouden nu anders verlamd zijn geweest.

Het aantal polioslachtoffers is teruggedrongen van 350.000 in 1988 naar 416 in 2013. Een enorme daling van meer dan 99 procent. Op Pakistan, Afghanistan en Nigeria na, is polio overal uitgeroeid. Maar zolang het virus niet overal is verdwenen, blijft het een gevaar voor kinderen. Polio-uitbraken in Syrië, Irak, Kameroen, Equatoriaal-Guinea en Somalië kunnen worden herleid tot Pakistan en Nigeria.

Polio-uitbraak in Syrië

In Syrië is het aantal kinderen dat wordt ingeënt tegen polio is als gevolg van het conflict bijna gehalveerd. De ziekte heeft tot dusver 36 kinderen in Syrië verlamd. Vóór de polio-uitbraak waren er sinds 1999 geen gevallen van polio meer gemeld. Er bestaat nog steeds een groot risico dat het virus overslaat naar landen in de regio.

Grootste poliovaccinatiecampagne ooit

UNICEF organiseert sinds eind 2013 de grootste poliovaccinatiecampagne die ooit in het Midden-Oosten plaatsvond. Belangrijk daarbij is een veilige toegang voor de gezondheidswerkers en vrijwilligers om de kinderen te kunnen bereiken. Ook moet de bevolking bewust worden gemaakt van het belang van herhaaldelijk vaccineren.

Tijdens de eerste fase van de vaccinatiecampagne werden 25 miljoen kinderen in zeven landen ingeënt. Deze week vond in Syrië opnieuw een grootschalige landelijke vaccinatieronde plaats. 3 miljoen kinderen werden gevaccineerd. 

Poliovaccinatie

Polio Jordanie