Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nederlandse ondersteunt UNICEF in tijdbomland Libanon

23 oktober 2014

Elke ochtend om half acht begint de werkdag van de Nederlandse Violet Speek bij UNICEF in Libanon. Het kantoor zit weggestopt op de zesde verdieping van een kantorencomplex in Beiroet. Violet (41) is een van de nieuwkomers, net als vele anderen aangetrokken om UNICEF te helpen de enorme toestroom aan vluchtelingen in het land zo goed mogelijk te ondersteunen.

Violet (41) is een van de nieuwkomers, net als vele anderen aangetrokken om UNICEF te helpen de enorme toestroom aan vluchtelingen in het land zo goed mogelijk te ondersteunen.

Chief Field Operations

Als 'Chief Field Operations' is Violet eindverantwoordelijk voor de hulp aan kinderen in de regio. Daarnaast is haar zorg de veiligheid van de UNICEF-collega's in de verschillende veldkantoren, verspreid over Libanon. "Dit land is een tijdbom", zegt ze ernstig. "Als het verkeerd gaat, is het van belang dat iedereen weet wat ie moet doen." Tot de standaardprocedure hoort het aan- en afmelden van vertrek en thuiskomst via de radio. Een andere voorzorgsmaatregel is dat er genoeg drinkwater en levensmiddelen in de veldkantoren zijn, voor het geval de medewerkers om veiligheidsredenen niet naar buiten kunnen. UNICEF staat in continu contact met veiligheidsdiensten om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te zijn. Vanwege de onrust in het noorden van Libanon is er vandaag voor gekozen het veldkantoor daar een dag dicht te laten, zodat niemand de deur uit hoeft. "Om er echt te zijn voor de kinderen  die ons nodig hebben, moet de veiligheid van het personeel goed zitten."

Onderwijs en vaccinaties

De honderdduizenden vluchtelingenkinderen uit Syrië kunnen van UNICEF water, onderwijs en vaccinaties krijgen. Deze zelfde hulp gaat ook naar de arme Libanese kinderen.  Ook verzorgt de noodhulporganisatie psychische zorg om de kinderen te helpen oorlogstrauma's zo goed mogelijk te verwerken. Het bereiken van de vluchtelingen is niet eenvoudig in Libanon. De Syriërs leven verspreid over het land, in zelfgebouwde tenten op een stukje grond, of met meerdere families in een leegstaand pand. Wie geluk heeft, vindt een baan om zo een aanvulling te verdienen op de karige tegoedbonnen bij de supermarkt.

Water

Een grote uitdaging is water, vertelt Violet. "In deze regio is het voor iedereen moeilijk om aan genoeg water te komen. Als wij water brengen naar de Syriërs, gaat dat ten koste van de hoeveelheid die over is voor de Libanezen. Water creëert veel moeilijkheden." Glimlachend: "Wij hopen op een winter met veel regen." 

Kinderbescherming

De andere grote zorg van UNICEF in Libanon is kinderbescherming. Kinderen hebben te lijden onder de stress van wat ze hebben meegemaakt, en alles wat er nog bij komt als vluchteling. In de eenvoudige, vaak overvolle onderkomens lopen de spanningen soms flink op. Er is tekort aan alles, overal zijn onzekerheden, er is weinig afleiding. Uit angst voor vijandige reacties buiten de kleine nederzettingen gaat niemand op pad, de dochters zeker niet, beschrijft Violet. "Het ergste is dat deze problemen niet kleiner worden, alleen maar groter. Sinds kort zien we dat de grens met Syrië min of meer is dichtgezet; mensen kunnen niet zomaar meer de grens over. Sommige kinderen zijn daardoor afgesneden van hun familie. Dat maakt hen nog kwetsbaarder." 

Violet In Libanon

Violet in Libanon

Libanon

Een meisje loopt naar huis nadat ze naar school is geweest in een vluchtelingenkamp

Gerelateerd aan dit onderwerp