Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Handen wassen essentieel in de strijd tegen ebola

15 oktober 2014

Op de 7de Internationale Handenwasdag onderstreept UNICEF het belang van handen wassen voor het voorkomen van ziektes, waaronder ebola.Veel landen in de wereld voeren op 15 oktober actie om handenwassen te promoten.

"Handen wassen met zeep is een van de goedkoopste, meest effectieve maatregelen tegen virale ziektes, van griep tot verkoudheid," zegt Sanjay Wijesekera, hoofd van het UNICEF-programma voor water, sanitatie en hygiëne (WASH). "Onze teams in Sierra Leone, Liberia en Guinee benadrukken de noodzaak van handen wassen als onderdeel van een reeks maatregelen in de strijd tegen ebola. Het is geen wondermiddel, maar het is belangrijk voor extra bescherming en bovendien goedkoop en makkelijk beschikbaar."

Miljoenen stukken zeep

UNICEF neemt het voortouw voor wat betreft bewustwording over ebola in de getroffen landen. Er wordt hard gewerkt om  bestaande misvattingen over de ziekte uit de wereld te helpen. Daarnaast heeft UNICEF beschermende middelen verspreid, zoals pakken, handschoenen, bleekmiddel en miljoenen stukken zeep.

Water, sanitatie en hygiëne

Los van ebola overleden in 2013 meer dan 340.000 kinderen onder de 5 jaar aan ziektes als diarree door het tekort aan schoon water, sanitatie en hygiëne. Dat zijn bijna duizend kinderen per dag. Handen wassen is in door ebola getroffen gebieden nog belangrijker geworden voor het afweren van veel voorkomende ziektes. De gezondheidszorg is namelijk enorm verslechterd door de maatregelen tegen de ebola-epidemie.

Sierra Leone UNI111954