Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Grote lading hulpgoederen voor aanpak ebola

10 oktober 2014

Een vrachtvliegtuig met bijna 100 ton aan essentiële medische hulpgoederen is vanochtend vanuit Schiphol om UNICEF te helpen in de strijd tegen ebola in Sierra Leone. Soortgelijke vluchten voor Liberia en Guinee staan op de planning. Ze zijn onderdeel van de donatie van 1 miljoen euro van de Europese Commissie aan UNICEF.

"Het aantal mensen dat is geïnfecteerd en overlijdt door deze gevaarlijke ziekte stijgt elke dag dramatisch", zegt Claus Sorensen, directeur-generaal van de afdeling Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (ECHO) van de Europese Commissie. "Financiële steun voor de aanpak van ebola is cruciaal, maar onze hulp moet nog verder gaan. Coördinatie van de hulp met partners als UNICEF is van groot belang om de hulp op tijd bij de mensen in West-Afrika te krijgen."

Beschermend materiaal

De zending van vandaag bevat beschermend materiaal zoals handschoenen, schorten, overalls, maskers en overige gezichtsbeschermers. Daarnaast lijkzakken, hygiënemiddelen en medicijnen. De spullen zijn bestemd voor gezondheidscentra en voor huishoudens en betaald door meerdere donoren, waaronder de Wereldbank en het Britse Department for International Development (DFID).

"Ebola tast landen, gemeenschappen en families aan", aldus Yoka Brandt, adjunct-directeur van UNICEF Internationaal. "Zij die hun leven riskeren om voor zieken te zorgen, of het nou gezondheidswerkers of familieleden zijn, moeten goed beschermd worden. Deze goederen helpen om hen veilig te houden."

Veiligheid boven alles

Als het vliegtuig straks in Sierra Leone landt, blijven de piloten in de cockpit. Drie loadmasters gaan naar buiten om het vliegtuig uit te laden. Ze zullen beschermende pakken en maskers dragen. Niemand mag papierwerk accepteren of iemand aanraken. Niemand van de luchthaven komt aan boord van het vliegtuig. Alles wat van boord gaat maar wel weer mee terug moet, zoals laadplaten, wordt grondig schoongemaakt en met chloor bespoten.

Bob is loadmaster op het vrachtvliegtuig naar Sierra Leone. "Ik maak me zorgen over ebola, ik ben bang, maar het is ook verstandig om bang te zijn, denk ik." Bob heeft zich vrijwillig aangemeld voor deze vlucht. "Die spullen moeten daar naar toe, anders hebben we er niks aan. Als we er levens mee redden is het dat waard." Hij heeft zijn familie niet verteld dat hij dit doet. Ze zouden erg ongerust zijn.

Tot dusver heeft UNICEF meer dan 912 ton hulpgoederen aan Guinee, Liberia en Sierra Leone verstuurd. Deze zending is de grootste zending aan hulpgoederen tot nu toe.

Ebola Cargo Flight 3

 

Ebola Cargo Flight 5

 

Voorlichting

 

Hulpgoederen

Gerelateerd aan dit onderwerp