Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Eén op de vier meisjes wereldwijd krijgt te maken met fysiek geweld

10 oktober 2014

In verband met Wereldmeisjesdag komt UNICEF met een nieuw rapport over de omvang van geweld tegen meisjes en de alarmerende houding die dit soort gebruik in stand houdt.

De cijfers

  • Bijna een kwart van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar (ongeveer 70 miljoen) zegt slachtoffer te zijn van een vorm van fysiek geweld sinds hun 15e;
  • Ongeveer 120 miljoen meisjes onder de 20 jaar (ongeveer 1 op de 10) zijn ooit gedwongen tot seks of  seksuele handelingen, en 1 op de 3 (ooit) getrouwde meiden tussen de 15 en 19 jaar (84 miljoen) zijn slachtoffer geweest van emotioneel, fysiek of seksueel geweld door hun man of partner;
  • 7 van de 10 meisjes tussen de 15 en 19 die slachtoffer zijn geworden van fysiek en/of seksueel geweld hebben nooit hulp gezocht. Velen van hen denken dat het geen misbruik was of zagen het niet als een probleem;
  • Wereldwijd zijn meer dan 700 miljoen vrouwen voor hun 18e getrouwd, waarvan 250 miljoen zelfs voor hun 15e;
  • Bijna de helft van de meiden tussen 15 en 19 jaar denkt dat het geoorloofd is als een man zijn vrouw of partner slaat onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als ze  weigeren seks te hebben, het huis uitgaan zonder toestemming, ruzie maken, de kinderen verwaarlozen of het eten aan laten branden.

"Deze cijfers laten een mentaliteit zien die geweld tolereert, in stand houdt en zelfs goedkeurt. Deze cijfers moeten iedereen alarmeren, overal ter wereld," zegt Geeta Rao Gupta, adjunct-directeur van UNICEF Internationaal.

Wat doet UNICEF

UNICEF draagt bij  om geweld tegen meisjes te voorkomen. Onder  andere door  meisjes naar school te laten gaan, ze essentiële levensvaardigheden te leren, normen en waarden te veranderen door middel van gesprekken met ouders en gemeenschappen  en het versterken van justitiële, strafrechtelijke en sociale systemen en diensten.

"Het is een wereldwijd probleem, maar de oplossingen moeten worden gevonden op nationaal, gemeenschappelijk en gezinsniveau. Het is onze verantwoordelijkheid om jongeren te beschermen, te onderwijzen en sterker te maken. Het stoppen van geweld tegen meisjes is iets wat ons allemaal aangaat," zegt Rao Gupta.

ENDviolence