Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Duizenden kinderen wees door ebola

1 oktober 2014

Sinds de start van de uitbraak van ebola in West-Afrika hebben volgens UNICEF minstens 3.700 kinderen in Guinee, Liberia en Sierra Leone één of beide ouders aan de ziekte verloren. Velen van hen worden bovendien uit angst voor besmetting in de steek gelaten door hun familieleden.

Terwijl het dodental door ebola in West-Afrika oploopt, laten voorlopige rapporten uit Guinee, Liberia en Sierra Leone zien dat het aantal weeskinderen door de ziekte de laatste weken sterk is toegenomen. Rond half oktober zal het aantal waarschijnlijk verdubbeld zijn.

Ongewild en in de steek gelaten

"Duizenden kinderen zien hun vader, moeder of andere familieleden sterven door ebola", zegt Manuel Fontaine, regionaal directeur van UNICEF in West- en Centraal-Afrika. Hij is net terug van een bezoek van twee weken aan Guinee, Liberia en Sierra Leone. "Deze kinderen hebben speciale aandacht en steun nodig. Ze voelen zich ongewild en in de steek gelaten. Weeskinderen worden normaal gesproken opgenomen door een familielid, maar in sommige gemeenschappen is de angst voor ebola sterker dan de familiebanden."

Emotionele en fysieke zorg

Ebola treft kinderen op emotioneel gebied dus zwaar. Zeker ook als zij of hun ouders geïsoleerd zijn voor behandeling. UNICEF biedt kinderen op traditionele en nieuwe manieren emotionele en fysieke zorg:

  • In Liberia helpt UNICEF de overheid met het trainen van 400 extra maatschappelijk werkers en hulpverleners op het gebied van psychische zorg. UNICEF regelt zorg voor kinderen die in de steek zijn gelaten. In de zwaarst getroffen gebieden werkt UNICEF bovendien samen met lokale autoriteiten aan het verbeteren van de steun vanuit gemeenschappen en families aan kinderen die getroffen zijn door ebola.
  • In Sierra Leone, worden de komende zes maanden meer dan 2.500 ebola-overlevenden - nu immuun voor de ziekte - getraind om hulp te kunnen verlenen aan kinderen die in quarantaine in behandelingscentra verblijven. Daarnaast werkt de kinderrechtenorganisatie samen met partners om alleenstaande kinderen te herenigen met hun familie door een uitgebreid familie-tracking-netwerk door het hele land. Dat netwerk zorgt ook voor psychosociale hulp aan kinderen.
  • In Guinee, zorgen UNICEF en partners voor psychosociale steun voor ongeveer 60.000 kwetsbare kinderen en families in door ebola getroffen gemeenschappen.

 Gepaste zorg

"Door ebola wordt een gewone menselijke reactie als het geruststellen van een ziek kind een mogelijke doodsoorzaak", aldus Fontaine. "De overgrote meerderheid van kinderen getroffen door ebola krijgen nog steeds geen gepaste zorg. We kunnen niet op de gebruikelijke manier reageren op een crisis van deze aard en deze omvang. Er is veel moed nodig, meer creativiteit, en veel véél meer middelen."

UNICEF heeft 200 miljoen dollar nodig voor de strijd tegen ebola en de hulp aan kinderen en hun families.

 

Zoveel begint bij een kind. Als het tenminste kind kan zijn. Conflicten en rampen hebben een enorme impact op het leven en de kindertijd van een kinderen. Hun gezondheid komt in gevaar, ze lopen trauma's op en gaan vaak maanden niet naar school waardoor hun ontwikkeling achterblijft. Bij UNICEF zetten we ons in voor álle kinderen. We willen elk kind de kans te geven om kind te zijn, te overleven en zich te ontwikkelen.

 

 

Sierral Leone 2

 

Sierra Leone 3

Gerelateerd aan dit onderwerp