Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Voorlichting en anderhalf miljoen stukken zeep in strijd tegen ebola

25 september 2014

Afgelopen week lag het openbare leven in Sierra Leone drie dagen stil in een poging om de verspreiding van ebola tegen te gaan. UNICEF zette een grote voorlichtingscampagne op en ging met meer dan 28.500 vrijwilligers langs de huizen om voorlichting te geven.

UNICEF ondersteunde de door de regering geleide campagne met technische en financiële support en informatiemateriaal. Op 18 september gaf de president het startsignaal van de campagne. Meer dan 28.500 sociaal werkers en lokale vrijwilligers zijn getraind om uitgebreide voorlichting te kunnen geven hoe je besmetting kunt voorkomen en zieke gezinsleden zo veilig mogelijk kunt verzorgen, tot er hulp komt. Ook hebben ze zeep uitgedeeld.

Nieuwe aanpak is nodig

"We hebben via radio, tv, print en via megafoons informatie verspreid over ebola, maar dat was niet genoeg", vertelt Roeland Monasch, de Nederlandse directeur van UNICEF in Sierra Leone. Ebola is zo'n groot probleem geworden, dat een nieuwe aanpak nodig is om de ziekte onder controle te krijgen."

Levensreddende informatie

"Het is goed gegaan", aldus Monasch. "We zijn het land ingegaan om mensen te vertellen wat ze moeten doen om niet besmet te raken en om de angst te verminderen. We zijn letterlijk van deur tot deur gegaan om levensreddende informatie naar ze toe te brengen. In totaal hebben we tot dusver 80% van de bevolking bereikt." 

"Het doel van de campagne was in principe niet om zieke mensen op te sporen, maar om voorlichting te geven. De vrijwilligers mochten de huizen niet in, maar tijdens gesprekken met familieleden zijn er toch meer dan 150 ebola-patiënten gevonden. Zij hebben hulp gekregen om de zieken naar ebola-centra te brengen." 

Vast patroon van besmetting

De speciale ebolaklinieken in Sierra Leone liggen overvol met patiënten. Het percentage dat de ziekte overleeft en weer gezond naar huis kan is klein. Veel mensen sturen hun zieke familieleden daarom niet naar klinieken en verzorgen hen thuis. "We zien een vast patroon van besmetting", zo beschrijft Roeland Monasch de situatie. "Eerst wordt de oudste vrouw in het huishouden ziek, omdat zij naar een begrafenis is geweest. Dan de dochter, die haar verzorgt. Dan de partner, vervolgens de andere kinderen in het huishouden. Dat patroon moeten we doorbreken door goede voorlichting te geven."

Ziek gezinslid

In de voorlichtingscampagne kregen mensen te horen hoe ze een ziek gezinslid het best kunnen verzorgen: in een aparte ruimte leggen, een vast persoon voor verzorging aanwijzen en veel de handen wassen, tot er hulp komt. Om te voorkomen dat er besmetting ontstaat is het advies: begrafenissen mijden en elkaar niet aanraken. "Heel Sierra Leone moet de 'no touch'-aanpak overnemen", aldus Roeland Monasch. "De strijd tegen ebola moet in ieder huishouden plaatsvinden, in iedere gemeenschap en in ieder behandelcentrum." 

402 ton hulpgoederen naar ebolagebieden

Om de verzorging thuis te ondersteunen stuurde UNICEF al 50.000 huishoudelijke beschermingskits naar de regio. Deze kits zijn speciaal ontworpen voor gezinnen die thuis voor hun familieleden zorgen. Het bevat beschermende artikelen zoals chloor, handschoenen en vuilniszakken. De zendingen van UNICEF, tot dusver 402 ton aan goederen aan de drie zwaarst getroffen landen, helpen de ebola-uitbraak in West-Afrika tegen te gaan.

Enorme impact, vooral voor kinderen

Met de vele overlijdensgevallen, de ernstige verstoring van de gezondheidszorg, het stoppen van onderwijs en het stil komen te liggen van de hele economie, vreest UNICEF voor een enorme impact van de ebola-uitbraak specifiek voor kinderen. In de regio wonen 4,5 miljoen kinderen tot vijf jaar die op dit moment nauwelijks met andere gezondheidsproblemen bij dokters terecht kunnen en mogelijk familieleden verliezen aan de ziekte. Er sterven op dit moment meer kinderen aan malaria dan voor de ebola-uitbraak vanwege gebrek aan zorg.

Roeland-Monasch-DWDD

Roeland Monasch, de Nederlandse directeur van UNICEF in Sierra Leone, was woensdag 24 september te gast bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Hij vertelde daar over de grote deur-tot-deur-campagne in Sierra Leone.

 

Ebola SL

Ebola SL 2

Gerelateerd aan dit onderwerp