Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Syriers krijgen te weinig noodhulp

10 september 2014

In navolging van Oxfam Novib roept ook UNICEF de internationale gemeenschap op meer te doen om Syriërs te helpen. We moeten voorkomen dat een verloren generatie Syrische kinderen ontstaat.

Gisteren publiceerde Oxfam Novib een rapport (pdf) dat laat zien dat welvarende (donor)landen meer zouden kunnen en moeten doen om Syrische slachtoffers en vluchtelingen te helpen. Van door de VN gevraagde financiële hulp voor dit jaar is tot nu toe slechts 40% gedekt. UNICEF herkent dit beeld: van de bijna 800 miljoen dollar die UNICEF dit jaar nodig heeft voor hulp aan kinderen en hun families in Syrië en buurlanden is 45% gefinancierd.

Onderwijs

Voor onderwijs aan zo'n 2,9 miljoen kinderen in Syrië zelf is bijvoorbeeld slechts 18,8 miljoen (23%) van de benodigde 81 miljoen dollar ontvangen. Hiermee zijn tot dusver 124.000 kinderen voorzien van onderwijsmaterialen.

Bescherming

Ook financiering voor de bescherming van kinderen tegen geweld en het verlenen van psychosociale steun aan vele getraumatiseerde kinderen loopt ver achter bij de behoefte. Zo kunnen we in Jordanië tot dusver maar een derde van de kinderen helpen die deze steun nodig hebben.

Water en sanitatie

De grootste 'funding gap' is voor hulpverlening op het gebied van water en sanitatie in Syrië. Hiervoor is 52 miljoen dollar nodig om 3,5 miljoen Syriërs aan (nood)drinkwatervoorzieningen te helpen. Op dit moment is slechts een derde van dat bedrag beschikbaar, waardoor we slechts 1,1 miljoen mensen kunnen bereiken. 

Verloren generatie voorkomen

Het aantal vluchtelingen neemt nog steeds toe en nu de winter weer voor de deur staat, wordt de situatie voor hen nog zwaarder. Ook UNICEF roept internationale donoren daarom op meer te doen om hulpverlening in de regio mogelijk te maken en te voorkomen dat een verloren generatie Syrische kinderen ontstaat.

Er is een groot tekort aan fondsen om alle Syrische kinderen en hun families te kunnen helpen. Toch doen we wat we kunnen.

340Jordanië -UNI134395

Wat doet UNICEF in Syrië en buurlanden?

UNICEF doet er alles aan om zo veel mogelijk kinderen te voorzien van schoon drinkwater, zorg, voeding, onderwijs en bescherming. In Irak, Libanon, Turkije en Jordanië zet UNICEF alle zeilen bij om gevluchte kinderen te helpen. Ook in Syrië zelf zijn we actief.

Gerelateerd aan dit onderwerp