Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een nachtmerrie: heftige overstromingen in Zuid-Soedan

10 september 2014

Christine Nesbitt, Senior Photography Editor voor UNICEF was 4 dagen in Zuid-Soedan tijdens de zware overstromingen. Ze vertelt over haar ervaringen en de verschrikkingen die de mensen daar meemaken. 

Na de zware regenval van afgelopen nacht staat ze daar, haar baby gewikkeld in een roze sjaal. Ze stond rustig, omgeven door de drukte van de schoonmakende buren. Met mijn camera in de hand waadde ik naar haar toe, ploeterend door het vieze water.

"Ik heb hier de hele nacht met mijn baby gestaan," vertelde ze me, er was geen mogelijkheid om haar ergens neer te leggen vanwege het hoge water".

Eerste Foto Overstroming Zuid Soedan

Ontheemde vrouwen en kinderen staan in het water bij hun hutjes, tussen de overspoelde planten en het drijvende afval in het kamp bij Bentiu. 

Terwijl ik me een weg terug baan naar de hoofdwaterweg zakt een man met 100 kilo graan op z'n rug weg in de modder. Hij worstelt zichzelf omhoog, ervoor zorgend dat het graan niet valt, en op zijn voeten geholpen door een andere man.

Tweede Foto Overstroming Zuid Soedan

Hutjes in verschillende delen van het kamp staan grotendeels onder water. Het verergert de leefomstandigheden voor de 40.000 ontheemden. Het vieze water verhoogt de kans op ziekten.

Twee jongens raken in discussie, de kruiwagen van de jongste schaafde de ander z'n enkel. De gemoederen lopen hoog op door slaaptekort terwijl vermoeide mensen beginnen met het herbouwen van de door de storm beschadigde hutjes.

Politieke onrust

Was het gewoon nóg een dag in hel voor de mensen die veiligheid zochten in Bentiu? Ze kwamen hier om hun leven weer op te bouwen, na de verschrikkelijke periode na 15 december 2013, toen politieke onrust oplaaide in Juba en zich snel verspreidde door heel Zuid-Soedan.

Derde Foto Overstroming Zuid Soedan

Het vluchtenlingenkamp bij Bentiu 

Toen de inwoners van Bentiu destijds eindelijk een plek hadden gekregen in het kamp van de Verenigde Naties, had niemand kunnen bedenken hoe verschrikkelijk dit drassige land zou zijn. Maar ze hadden geen keus, het was of een bijna zekere gewelddadige dood of een leven achter beschermend prikkeldraad. Velen kozen ervoor te overleven. Sommige dagen zijn erger dan andere, zelfs hier.

Een deel van het kamp dat de dag ervoor alleen een beetje modderig was, bestaat nu uit kniehoog water. Vies, onhygiënisch water, maar een beetje beter dan rioolwater.

Vierde Foto Overstroming Zuid Soedan

24 augustus, het vluchtelingenkamp twee dagen na de zware regenval.

Overal om me heen zag ik mensen muren van modder bouwen, water scheppend naar de andere kant met in het beste geval een emmer, in het slechtste geval een soepbord. Kinderen en volwassenen werken samen, elk gezin doet een poging een woonplek te op te bouwen, in ieder geval tot het volgende regenseizoen.

Dilemma's

Een van de vrouwen van het vluchtelingenkamp nabij Bentiu vertelt over de keuzes die vrouwen hebben moeten maken: het risico lopen van verkrachting en moord buiten het kamp tijdens het sprokkelen van hout, of toekijken hoe hun kinderen sterven van de honger omdat er geen enkele manier was om het eten te koken.

Vijfde Foto Overstroming Zuid Soedan

23 augustus, Mayok Kulang Ket draagt laarzen in het overstroomde UNICEF WASH kantoor in het kamp.

Twee dagen na ons vertrek uit Bentiu, stortte een VN helikopter neer, waarschijnlijk neergeschoten. M'n hart zakte in m'n schoenen. Hoe lang zal het duren voordat deze levensreddende helikopters weer gaan werken? De bewoners van het kamp zijn afhankelijk van de goederen van buitenaf.

Aan het einde van onze dag in het vluchtelingenkamp ging ik terug naar de moeder met de baby in de roze sjaal. Ze was vertrokken op zoek naar droger land om haar hutje te bouwen. Ik wist dat haar kansen nihil waren. Het groene gras buiten het UNMISS (United Nations Mission in South Sudan) kamp was in werkelijkheid overstroomd tot op borsthoogte. Nog meer moerasland.

Zesde Foto Overstroming Zuid Soedan

Vrouw Met Baby In Roze Shawl

Gerelateerd aan dit onderwerp