Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De impact van geweld op kinderen in Gaza en Israel

18 augustus 2014

Het broze staakt-het-vuren helpt UNICEF om kinderen levensreddende hulp te kunnen bieden. Maar duurzame vrede is nodig om honderdduizenden kinderen te bereiken die dringend hulp nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen.

Meer dan 450 Palestijnse kinderen zijn gedood door het geweld, de jongste was slechts een maand oud. Minstens 2.900 kinderen zijn gewond geraakt en meer dan 50.000 kinderen hebben geen huis meer. Ze zijn op zoek naar een veilige plek in bijvoorbeeld een VN-school. De aanvallen op deze scholen waren een dieptepunt in een reeks vreselijke gebeurtenissen. Van ten minste 2.300 gezinnen is het huis verwoest door raketten. UNICEF geeft hen vouchers voor voedsel, schoon water en hygiëneproducten.

Schoon water en voedsel

De watervoorzieningen zijn ernstig beschadigd, waardoor 1,5 miljoen mensen in Gaza nauwelijks toegang hebben tot schoon water. Tijdens het staakt-het-vuren zijn door UNICEF gesteunde technische teams begonnen met het herstel van waterleidingen en rioleringen. Circa 110.000 mensen zijn voorzien van veilig water en hygiëneproducten, en ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn weer bevoorraad met medicijnen en andere benodigdheden.

Extreme stress

Maar liefst 373.000 kinderen vertonen tekenen van stress en extreme angst. UNICEF geeft psychosociale steun aan kinderen waar dat mogelijk is. In zes opvangcentra voor ontheemden zijn zgn. childfriendly spaces  opgezet, waar kinderen kunnen spelen en leren. Ook zetten we familiecentra op waar gezinnen terecht kunnen. Ten slotte zorgt UNICEF ervoor dat kinderen in de getroffen gebieden naar school kunnen blijven gaan. We zorgen voor schooltenten, rugzakken, leermaterialen en EHBO-sets.

Kinderen moeten beschermd worden

UNICEF directeur Anthony Lake over de invloed van het geweld op kinderen in Gaza en Israël: 'Opgroeien te midden van geweld kan een stabiele ontwikkeling belemmeren. Van families in het gebied weet UNICEF hoe groot de impact van de recente gebeurtenissen is op kinderen: zij lijden onder slapeloosheid, nachtmerries, gebrek aan eetlust of vertonen andere tekenen van mentale stress. Geen enkel kind zou op deze manier onder geweld mogen lijden. Gezien de grote kans dat dit conflict verder escaleert sluit UNICEF zich aan bij de oproep van de Veiligheidsraad aan beide partijen om burgers zo veel mogelijk te beschermen, en in het bijzonder kinderen.'

De giften worden verdeeld over onze noodhulpprogramma's in diverse landen.

Gaza

Gaza 2