Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF in de strijd tegen ebola

7 augustus 2014

Al meer dan duizend mensen in West-Afrika zijn besmet met het ebolavirus en het dodental loopt in rap tempo op. UNICEF levert  desinfecterende producten, zeep en chloor en geeft voorlichting om overdracht van het virus te voorkomen.

Circa 70% van de mensen die ziek worden overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van dit virus. Ebola wordt overgedragen via lichaamssappen en er is geen vaccin of medicijn beschikbaar om het virus te voorkomen of bestrijden.

'De allerarmsten voelen dit extra hard'

De omstandigheden in West-Afrika zijn erbarmelijk. 'Het stigma rondom ebola zorgt voor enorme problemen. Artsen en zusters die in ebolaklinieken werken, worden verstoten door de lokale bevolking', zegt directeur van UNICEF Sierra Leone, Roeland Monasch. 'Met megafoons gaan we van dorp tot dorp om de mensen te waarschuwen. Ook regelen we medicijnen en vangen we de kinderen op van ouders die zijn overleden aan ebola. Intussen ligt de hele economie op z'n gat. De allerarmsten voelen dit extra hard.'

Hieronder is een overzicht te zien van de activiteiten van UNICEF:

Guinee

UNICEF levert hygiëneproducten zoals zeep en chloor aan gemeenschappen en ziekenhuizen. In samenwerking met de overheid zijn er wekelijks sms'jes met waarschuwingen naar 10 miljoen mensen verstuurd. In afgelegen gebieden zijn hulpverleners langs de deuren gegaan om voorlichting te geven. Deze mensen hebben ook zeep en chloor ontvangen. Er zijn duizenden flyers en posters verstrekt en er worden tv-spotjes uitgezonden over het wassen van je handen, om mensen bewust te maken van de verspreiding van het virus. Zo zijn meer dan 3,2 miljoen mensen bereikt.

Liberia

UNICEF bouwt hier een groot netwerk op van hulpverleners die één-op-één communicatie over ebola kunnen verstrekken. In samenwerking met vrijwilligers, andere hulporganisaties en de gemeenschappen wordt er hard gew.erkt om bewustwording te creëren bij de bevolking. Ook zijn er 40.000 posters en 1000 flip-overs verspreid om zoveel mogelijk mensen te informeren. De president van Liberia is, samen met een aantal belangrijke leiders, te zien in een voorlichtingsfilmpje. UNICEF heeft ook de volgende hulpmiddelen verstrekt: een jeep, twee cholera-kits, vier tenten voor behandelingscentra, vaten met chloor, ziekenhuisbedden, thermometers, 250 paar werkhandschoenen en 5.000 chirurgische handschoenen, 15 watervaten met kranen, 150 paar veiligheidsbrillen en 1.800 stukken zeep.

Nigeria

In Nigeria helpt UNICEF gemeenschappen bij het plannen en implementeren van activiteiten om verdere verspreiding van het ebola-virus te voorkomen. Ook worden  workshops gegeven om bewustwording te creëren en gedragsverandering teweeg te brengen bij de bevolking.

Sierra Leone

Op 30 juli heeft de president van Sierra Leone een nationale noodsituatie uitgeroepen en is er een rampenplan uitgerold. UNICEF steunt het ministerie van Volksgezondheid bij het uitvoeren van voorlichtingscampagnes in alle dertien districten. Ook hier gaan voorlichters langs de deuren, wordt op straat voorlichting gegeven via megafoons en worden posters verspreid. Er zijn ook sheets beschikbaar met veelgestelde vragen, kernboodschappen en feiten over ebola. Er worden interactieve communicatiemiddelen gebruikt om de bevolking te informeren. Zo zenden 45 radiostations programma's over ebola uit en kunnen mensen bellen om vragen te stellen.

Ebola

UNI167960

UNI167964

UNI167967

UNI167970