Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Per dag 800 nieuwe hiv infecties bij tieners wereldwijd

23 juli 2014

Het aantal tieners met hiv neemt alarmerend toe. De situatie is extra ernstig omdat tieners met hiv een grotere kans hebben om te overlijden aan aids dan kinderen of volwassenen. 

In landen waar hiv het meest voorkomt is er weinig gerichte actie (en budget) om hiv onder tieners aan te pakken. Omdat er ook bijna geen data zijn, is het lastig om gericht beleid en programma's te ontwikkelen voor deze groep.

Meisjes raken het meest geïnfecteerd

Wereldwijd zijn 2,1 miljoen tieners met hiv geïnfecteerd. Het overgrote deel van hen, 82%, leeft in subsahara Afrika. Met name meisjes raken geïnfecteerd: twee derde van de nieuwe hiv-infecties is bij tienermeiden. Oorzaken liggen in seksueel geweld, weinig kennis over hiv en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Voorkomen in plaats van behandelen

UNICEF vindt dat tieners niet genoeg aandacht hebben gekregen in de aidsprogramma's. Als je hiv op een effectieve manier wilt aanpakken, moet er actie komen om hiv bij tieners te voorkomen en tieners met hiv te behandelen met aidsremmers.

UNICEF werkt er hard aan om onderliggende oorzaken van hiv-infecties, specifiek bij tienermeisjes, aan te pakken. We verbeteren onderwijs voor meisjes, pakken seksueel geweld tegen hen aan en implementeren maatschappelijke beschermingprogramma's. Bijvoorbeeld in Oekraïne en Moldavië beschermt UNICEF zwerfjongeren die op straat leven, drugs injecteren en daardoor geïnfecteerd raken met hiv. In Tanzania werkt UNICEF met meisjes en jongens om seks bespreekbaar te maken en zo hiv-infectie te voorkomen.

Internationale aidsconferentie Melbourne 

UNICEF roept de internationale gemeenschap tijdens de aidsconferentie in Melbourne op om meer budget vrij te maken voor specifieke hulp aan tieners. Aan het begin van de aidsconferentie hebben UNICEF en UNAIDS samen het initiatief 'All-in' gepresenteerd, om het probleem met name aan te pakken in de 25 landen met de meeste hiv infecties onder tieners.

Mozambique

Gerelateerd aan dit onderwerp