Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een ander WK voetbal in Brazilië, maar bijna net zo spannend

25 juni 2014

Een WK dat niet plaats vindt in miljoenenstadions, waarin de teams bestaan uit jongens én meisjes en waarin de jongste deelnemers pas zes jaar oud zijn. 

In Vila Cabral Miranda, een arme plattelandsgemeenschap, staan twee grote extra beveiligde gevangenissen, één voor mannen en één voor vrouwen. Sommige kinderen in de gemeenschap hebben een vader, moeder of ander familielid die in de gevangenis zit. Het straatvoetbaltoernooi is daarom erg belangrijk voor hen. De 16-jarige Kleison is bemiddelaar in het toernooi. "De kinderen zijn hier om te spelen en lol te hebben. Maar het is meer dan dat. Elk spel is verdeeld in drie fases; het doorlopen van de regels voor de wedstrijd, het spel zelf en de evaluatie. Hierdoor leren de kinderen normen en waarden en elkaar te respecteren. Ze krijgen belangrijke levensvaardigheden mee, leren over het belang van eerlijk spel en hoe ze als team moeten samenwerken."

Deze manier van straatvoetbal stimuleert de deelname van alle kinderen. De teams bestaan uit jongens en meisjes tussen de zes tot en dertien jaar. Ze spelen naast en tegen elkaar. De kinderen kunnen niet alleen punten verdienen met goals, maar ook met het naleven van de regels.

Fair play   

De eerste wedstrijd van de dag is India-Paraguay en de spanning druipt ervan af. Hun vrienden, familieleden en buren moedigen de kinderen aan. Voordat het begint bespreken de deelnemers de regels, samen met Kleison. Op een mobiel voetbalveld, gesponsord door een partner van UNICEF Brazilië, is het spel al binnen tien minuten gespeeld. Aan het einde van de wedstrijd zweten de kinderen net zo veel als dat ze lol hebben.

Na het lessen van de dorst, roept Kleison iedereen bij elkaar voor de evaluatie. "Laten we de regels bekijken die jullie voor de wedstrijd hebben opgesteld. Hebben de jongens en meisjes eerlijk balbezit gehad? Heeft er iemand gevloekt? Hebben jullie iemand anders geschopt of geduwd? Heb je degene die gescoord heeft gefeliciteerd, ondanks dat hij of zij niet in jouw team zit?", vraagt Kleison. Na de discussie is iedereen het erover eens: alle spelers hadden het gevoel dat het spel eerlijk gespeeld is. Eén speler heeft wel gescholden tijdens de wedstrijd en daarom is er een punt afgetrokken. 

Allemaal winnaars

Aan het eind van de middag zijn alle wedstrijden gespeeld en het team met de meeste punten (ook behaald door eerlijk te spelen) is Kenia. Het team van de negenjarige Sygrid heeft de finale niet gehaald maar dat maakt haar niet uit. "Ik ben blij en voel me vrij als ik aan het spelen ben. Het geeft me een goed gevoel. We lachen allemaal terwijl we rennen voor de bal," zegt Sygrid voldaan. "We hebben niet gewonnen, maar we hadden wel lol en we hebben onze eigen regels gemaakt. Dat is belangrijk."

REJUPE

Kleison, en alle andere bemiddelaars in het toernooi, nemen deel aan het REJUPE programma.

Gerelateerd aan dit onderwerp