Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF stuurt grote hoeveelheden hulpgoederen naar Irak

24 juni 2014

Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in Irak. Medewerkers
van UNICEF bieden hulp in de steden Sinjar en Tel Keif, vlakbij de frontlijn in Mosul.

Irak zucht onder de golf van geweld die het land teistert. Gevechten tussen ISIS en andere partijen zorgen voor grote onrust in het land. Sinds het uitbreken van de gevechten op 11 juni zijn 500.000 mensen op de vlucht, waarvan circa de helft kinderen. Ze vluchten naar plekken waar het mogelijk veiliger is en verblijven in moskeeën of openbare parken. Anderen zoeken toevlucht in vluchtelingenkampen die zijn opgezet voor Syrische vluchtelingen of zetten zelf een soort kampje op.

Water, voedsel en hygiënepakketten

Medewerkers van UNICEF bieden hulp in de steden Sinjar en Tel Keif, vlak bij de frontlinie in Mosul. Tot dusver is meer dan 70.000 liter drinkwater, 5.000 voedselpakketten en 3.500 hygiënepakketten naar dit gebied gestuurd. Evenals recreatiemateriaal voor 15.000 kinderen.

Inentingen tegen mazelen en polio

Dit jaar is in Irak het gevreesde poliovirus weer opgedoken. Daarom is het enorm belangrijk dat op plekken waar mensen zich verplaatsen de kinderen tegen deze ziekte worden ingeënt. En ook tegen mazelen. In twee weken tijd vaccineert UNICEF 700.000 kinderen.

Gebrek aan brandstof en elektriciteit

Irak kampte al met andere grote problemen, waaronder de massale vluchtelingenstroom uit Syrië. Door de vele vluchtelingen ontstaat er gebrek aan brandstof, waardoor geen water kan worden opgepompt en er geen elektriciteit kan worden geproduceerd. Ook schieten de prijzen van accommodaties de lucht in.

Er is meer geld nodig

"Inmiddels hebben we duizenden kinderen in conflictgebied weten te bereiken met levensreddende hulpgoederen', zegt Marzio Babille, directeur van UNICEF Irak. "Er moet nog veel meer gebeuren, gezien de politieke en humanitaire situatie in het land. Deze crisis vraagt het maximale van onze inspanningen en fondsen. Er is meer geld nodig om genoeg hulp te bieden aan kinderen en hun families."

Sajad Irak

De 9-jarige Sajad wil leraar worden. Hij is een van de vele kinderen die moest vluchten voor het geweld in Mosul.  

Jongen-Irak

Foto: © EPA/STR /LANDOV

meisjes-irak

Foto: © Barcroft Media /Landov

Gerelateerd aan dit onderwerp