Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De eerste zestig seconden van een kinderleven zijn cruciaal

23 juni 2014

Het bleef doodstil in de verloskamer. Het kindje ademde niet. Verloskundige Hadija wist gelukkig precies wat ze moest doen. "Ik verwijderde het slijm uit zijn mondje en beademde hem met een handpomp. In die eerste allesbepalende minuut kleurde zijn huid roze en begon zijn hartje gelukkig te kloppen. 

Het bleef doodstil in de verloskamer. Het kindje ademde niet. Verloskundige Hadija wist gelukkig precies wat ze moest doen. "Ik verwijderde het slijm uit zijn mondje en beademde hem met een handpomp. In die eerste allesbepalende minuut kleurde zijn huid roze en begon zijn hartje gelukkig te kloppen. Ik ging door met de beademingspomp, totdat hij zelfstandig kon ademen en het op een schreeuwen zette."

Hadija werkt in een kliniek in Tanzania. Een land waar jaarlijks 14.000 baby's in de eerste minuut van hun leven overlijden. De belangrijkste oorzaak is zuurstofgebrek tijdens de geboorte.
Met eenvoudige middelen kunnen we dit voorkomen. Door verloskundigen te trainen en hen uit te rusten met onder andere een zuurstofpomp kunnen we in veel gevallen voorkomen dat een kindje onnodig overlijdt.   

Wat doet UNICEF?

Tanzania is een van de tien landen met de hoogste kindersterfte. Door het ontbreken van goede basisvoorzieningen en kennis bevallen vrouwen vaak onder erbarmelijke omstandigheden. UNICEF neemt daarom simpele, kosteneffectieve maatregelen die moeten voorkomen dat in Tanzania pasgeborenen overlijden, waaronder:

  • Verloskundigen leren hoe zij pasgeborenen kunnen reanimeren en hoe zij moeten handelen als er andere complicaties bij de geboorte zijn;
  • Ziekenhuizen en gezondheidscentra voorzien van reanimatieapparatuur;
  • Prenatale en postnatale zorg voor moeders toegankelijk maken en verbeteren;
  • De lokale overheid ondersteunen in het verbeteren van de gezondheidszorg.

Tanzania 2009 06-1629

Onze aanpak werkt 

In Tanzania wordt nu zeker de helft van de baby's van de verstikkingsdood gered. Alleen met jouw steun kunnen we nog meer baby's redden en daarom is hulp heel hard nodig. 

Babysterfte

Zuurstofpomp -809b 4905

Tanzania 2009 9-1363 LR

Tanzania 2009 9-1402