Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

30 miljoen kinderen in Sub-Sahara Afrika gaan niet naar school

16 juni 2014

Meer dan de helft van alle kinderen die niet naar de basisschool gaan woont in de landen ten zuiden van de Sahara. En miljoenen kinderen die wél naar school gaan, krijgen geen goed onderwijs.

Tussen 2000 en 2007 is er grote vooruitgang geboekt als het gaat om toegang tot de basisschool. Die vooruitgang is sinds 2008 echter stil komen te staan. Uit rapporten van The Global Initiative on Out of School Children blijkt dat de mogelijkheid om naar school te gaan significant afneemt als het kind een meisje is, in een arm gezin leeft, op het platteland woont of hoofd van een huishouden is.

Leraren- en geldgebrek

30 miljoen kinderen in Sub-Sahara Afrika gaan nog steeds niet naar de basisschool. Meer dan twee derde van hen woont in West- en Centraal-Afrika. "In deze regio zal 1 op de 5 kinderen nooit een klaslokaal betreden", aldus Manuel Fonatine, UNICEF regiodirecteur voor West- en Centraal-Afrika. "Er zijn meer klaslokalen en meer goed opgeleide leraren nodig. Daarnaast kunnen veel gezinnen het schoolgeld of de kosten voor de meest noodzakelijke schoolspullen niet betalen."

Slechte kwaliteit van het onderwijs

Ook de slechte kwaliteit van het onderwijs op veel scholen is volgens The Global Initiative on Out of School Children een probleem. "Door de overvolle klaslokalen en onvoldoende leermaterialen en leraren doen veel kinderen klassen over en verlaten ze de school voortijdig", zegt Leila Gharagozloo-Pakkala, UNICEF regiodirecteur voor Oost- en Zuid-Azië. "Gezien het nauwe verband tussen schoolresultaten en de economie van een land is dit een grote zorg."

Gratis en goed onderwijs is nodig

UNICEF en UNESCO doen een beroep op de Afrikaanse regeringen en donoren om er alles aan te doen om gratis en goed onderwijs te bieden. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat alle kinderen, ongeacht hun leefomstandigheden of achtergrond, naar school gaan en leren.

school

Gerelateerd aan dit onderwerp