Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De start van het WK in Brazilie op de Dag tegen Kinderarbeid

11 juni 2014

12 juni is de dag waarop het WK 2014 in Brazilië van start gaat. Maar het is ook de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. En ja, er is een verband.

Kinderen onder de 16 jaar mogen niet werken in Brazilië. Toch zijn circa 3 miljoen Braziliaanse jongens en meisjes tussen de 10 en 17 jaar slachtoffer van kinderarbeid. 

Groter risico op kinderarbeid tijdens WK

Tijdens twee grote evenementen in Brazilië vorig jaar was kinderarbeid de vorm van kinderuitbuiting die het meest werd gemeld bij de hotline van het Braziliaanse Secretariaat van de Mensenrechten.

UNICEF maakt zich dus niet voor niets zorgen over de bescherming van Braziliaanse kinderen tegen kinderarbeid tijdens het WK. Vooral als het gaat om de bescherming van kinderen die al tot kwetsbare groepen horen, zoals dienstmeisjes, jongens die zijn geronseld voor de drugshandel en Afro-Braziliaanse en inheemse kinderen. Doordat scholen dicht zijn tijdens het WK, lopen Braziliaanse kinderen een groter risico op kinderarbeid en (seksuele) uitbuiting.

Brazilië heeft politie en justitie gemobiliseerd om op te treden tegen criminele netwerken. Ook heeft de regering recentelijk een nieuwe wet aangenomen die seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren als een ernstige misdaad kwalificeert.

Wat doet UNICEF om kinderen in Brazilië te beschermen?

  • UNICEF maakt deel uit van de National Agenda of Convergence, een initiatief van de Braziliaanse overheid, burgers, de private sector en VN-organisaties dat als doel heeft het kinderbeschermingssysteem tijdens mega-evenementen aan te scherpen. De groep helpt bij het oprichten van Comitês Locais (lokale comités), die lokale maatregelen nemen vóór, tijdens en na mega-evenementen.
  • UNICEF helpt met het trainen van politie, taxichauffeurs en hotelmedewerkers op het gebied van kinderbescherming. We geven ook voorlichting via voetbalfanclubs en campagnes tijdens het WK.
  • UNICEF vraagt voetbaltoeristen de mobiele app Projeta Brasil te gebruiken om melding te maken van misbruik, geweld of uitbuiting van kinderen, zoals kinderarbeid. De app verwijst de toeristen naar de dichtstbijzijnde kinderbeschermingsinstantie en naar de hotline Dial 100.       > lees meer over deze app
  • UNICEF steunt het  Adolescent and Youth Network for Safe and Inclusive Sports (Rejupe). Dit netwerk is in 2011 opgericht om jongeren de mogelijkheid te geven een verschil te maken in hun eigen toekomst. UNICEF werkt samen met een groot aantal jongeren in de 12 WK-steden. De nadruk ligt hierbij op de meest kwetsbare jongeren, die vaak niet naar school gaan, in het Amazonegebied, het noordoosten en de stedelijke gebieden waar veel arme jongeren wonen.  > lees meer over dit programma.

Artikel 32: recht op bescherming tegen kinderarbeid

Kinderen horen klasgenoten te hebben, geen collega's. Kinderarbeid is dan ook verboden volgens artikel 32 van het VN-Kinderrechtenverdrag.

 

meisjes voetballen

Brazilie2

Brazilie3

Gerelateerd aan dit onderwerp