Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Grootste droogte in vijftig jaar bedreigt Syrische vluchtelingen

6 juni 2014

De levens van tenminste vier miljoen Syrische  kinderen worden bedreigd, doordat het in vijftig jaar nog nooit zo weinig heeft geregend in delen van Syrië, waarschuwt UNICEF. De acute waterschaarste dwingt meer burgers om te vluchten, maar ook de vluchtelingenkampen in de omringende landen kampen met beperkte watervoorzieningen.

Water is van levensbelang, maar voor veel Syriërs al tijden moeilijk bereikbaar. Zuiveringsinstallaties en leidingen zijn verwoest door de aanhoudende bombardementen. Een van de belangrijkste waterbedrijven in Aleppo, dat dagelijks voor 125 miljoen liter schoon water zorgt, is onlangs onklaar gemaakt.

Hete zomer

Er staat een hete, droge zomer voor de deur. Door de teruglopende watervoorraad lopen de spanningen hoog op tussen de inwoners van Libanon en Jordanië en de Syrische vluchtelingen. De leefsituatie van deze mensen is al nijpend en wordt nog moeilijker. Mogelijk worden door de waterschaarste nog meer mensen gedwongen om te vluchten.


"De waterschaarste vergroot de impact van het conflict en drijft nog meer burgers uit hun huizen, zegt Maria Calivis, UNICEF-directeur van het Midden-Oosten. "Daarnaast veroorzaakt een gebrek aan hygiëne de verspreiding van dodelijke ziektes onder kwetsbare kinderen."

Waterzuivering

Al sinds het begin van de oorlog doet UNICEF er alles aan om zo veel mogelijk Syriërs van schoon water te voorzien. In Syrië krijgen 16 miljoen mensen waterzuiveringstabletten. Daarnaast zorgt UNICEF voor reparatie van waterleidingen en de installatie van waterpompen en riolering. Daarnaast voorzien we meer dan 300.000 vluchtelingen van schoon drinkwater in Libanon, Irak en Jordanië.

Om de droge zomer het hoofd te bieden is dringend meer hulp nodig. Helpt u mee? 

Syrie

Syrie water

Gerelateerd aan dit onderwerp