Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vroedvrouwen voorkomen twee derde van moeder- en babysterfte

4 juni 2014

Vroedvrouwen spelen een heel belangrijke rol in het bewaken van de gezondheid van jonge moeders en pasgeboren kinderen, zo blijkt uit een recent verschenen VN-rapport. 

Het rapport "The State of the World's Midwifery 2014" (PDF) toont aan dat er een groot tekort aan vroedvrouwen in ontwikkelingslanden is. Er is wel zichtbare vooruitgang sinds 2011.

In 20 landen al meer vroedvrouwen

33 van de 73 landen die in het rapport genoemd worden, stimuleren vrouwen in afgelegen gebieden  om vroedvrouw te worden en in 20 landen neemt het aantal al toe. Daarnaast hebben 52 landen onderzoek gedaan naar het tekort in de gezondheidszorg en is er veel informatie verzameld. Dit werk is ook wel nodig, want in deze landen vindt 96% van de wereldwijde moedersterfte, 91% van de doodgeborenen en 93% van babysterfte plaats.

In 2013 stierven er naar schatting 289.000 vrouwen en 2,9 miljoen pasgeborenen aan complicaties die voorkomen hadden worden door simpele prenatale zorg of de aanwezigheid van een ervaren vroedvrouw of verloskundige.

Wat doet UNICEF?

Neonatale sterfte neemt 44% van de kindersterfte in, daarom richt UNICEF zich nadrukkelijk op preventie van kindersterfte in de eerste maand. Dit doet UNICEF door meer vrouwen vroeg in de zwangerschap al voor controles laten komen en hen meer kansen te geven om in een kliniek te bevallen onder de leiding van een verloskundige.  Verloskundigen en klinieken krijgen kennis en middelen om de bevallingen en de nazorg beter te begeleiden. 

Vroedvrouw

20100326-Guatemala _20100326-_DDX2708

Pag 21 Links

Guatemala UNI92324