Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulp voor slachtoffers overstroming Servië en Bosnië

22 mei 2014

Tienduizenden mensen hebben hun huis en bezittingen moeten achterlaten op de vlucht voor het stijgende water in Bosnië en Servië. UNICEF zet alles op alles om hulpgoederen ter plaatse te krijgen.

De overstroming van de Sava-rivier is de hevigste overstroming in 120 jaar. Dorpen zijn onder water gelopen en huizen zijn verwoest. Het water heeft verwoestende aardverschuivingen teweeg gebracht. Een extra risico is dat onontplofte mijnen uit de oorlog meegenomen worden in de stroom water. Het gaat naar schatting om 100.000 landmijnen.  

Inmiddels is het op de meeste plaatsen gestopt met regenen, maar het waterpeil van de Sava-rivier blijft met 7,3 meter nog altijd historisch hoog. De zwaarst getroffen gebieden zijn moeilijk te bereiken doordat bruggen zijn ingestort en wegen onbegaanbaar zijn. 

Servië en Bosnië

In Servië zijn ongeveer 1,2 miljoen mensen getroffen door de wateroverlast, waaronder 210.000 kinderen. Ongeveer 32.000 mensen zijn geëvacueerd. 6.000 mensen hebben een tijdelijk onderkomen gevonden in sporthallen en hotels in Belgrado, anderen verblijven bij familie. De overstroming is het ergst in het westen en midden van Servië.

In Bosnië zijn 1 miljoen mensen getroffen, waaronder 250.000 kinderen. 40.000 mensen zijn geëvacueerd.

Schoon water en hygiëne

Vanaf het begin van de ramp helpen medewerkers van UNICEF slachtoffers van de overstromingen. Onder meer door hulpgoederen te sturen, zoals waterzuiveringstabletten, zeep, jerrycans, dekens en watertanks. Ook werkt UNICEF aan het herstel van drinkwaterinstallaties, die door de overstromingen en aardverschuivingen kapot zijn gegaan. Daarnaast krijgt de bevolking informatie over het gevaar van vervuild drinkwater.

Opvang voor kinderen

Geëvacueerde gezinnen krijgen psychosociale steun. In elke opvangplek is een hoek, speciaal voor kinderen, ingericht met educatief materiaal, speelgoed en boeken. We helpen ook bij het in kaart brengen van de behoeften en het verzamelen van informatie over de impact van de overstromingen op kinderen.

Volgens de meest recente rapportage van UNICEF zijn landbouwgronden zijn aangetast en is de komende oogst verwoest. Bestaande voorraden, wegen en andere infrastructuur zijn veelal beschadigd. Veel scholen zijn gesloten. UNICEF is gestart met het inzamelen van giften specifiek bestemd voor de mensen in het overstroomde gebied. 

Servie

Foto: Reuters/Dado Ruvic

Servie 1

Servie 2

Servie 3

Gerelateerd aan dit onderwerp