Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vluchtelingenkamp Tomping; een thuis voor 20.000 mensen

20 mei 2014

Als je door het doolhof van tenten loopt in het vluchtelingenkamp van Tomping, duurt het niet lang om te realiseren hoe belangrijk het werk van UNICEF is. Zeker voor de kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt of verloren. 

Als je door het doolhof van tenten loopt in het vluchtelingenkamp Tomping in Juba, zie je binnen de kortste keren hoe belangrijk het werk van UNICEF is. UNICEF zorgt voor schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, bescherming, vaccinaties, gezondheidszorg - en zo nu en dan ook voor plezier.

Tijdens een twee uur durend bezoek aan het kamp zag ik meteen dat UNICEF een essentieel onderdeel is van het dagelijks leven in het kamp. Tomping is het tijdelijke thuis voor 20.000 mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld dat in december 2013 oplaaide.

Een doolhof van tenten

Bij een waterpunt maak ik kennis met de 14-jarige Rita, die zojuist haar emmer heeft gevuld. "Wil je zien waar ik woon?", vraagt ze. We lopen ongeveer 10 minuten door een doolhof van tenten voordat we aankomen bij het tijdelijke thuis van Rita en haar familie. Het is broeierig warm in de tent, maar wel iets koeler dan in de felle zon. We gaan op een grote stromat zitten en Rita is blij dat ze haar Engels kan oefenen. Ze vertelt me dat ze al Engels had geleerd in Oeganda, voordat ze met haar familie naar Zuid-Soedan vluchtte.

"We zijn hier sinds december", vertelt Rita. "Het is vreselijk dat er gevechten zijn en dat we met z'n allen in deze kleine ruimte moeten leven. Ik heb elke dag veel te doen, maar ik leer nu niets. Ik sta op en haal water om mezelf en mijn broertjes te wassen. Vervolgens doe ik de was en help ik met koken en afwassen. Ik hou geen tijd over om te leren of om te spelen zoals mijn broertjes. Ik ben al groot, dus ik moet de hele dag werken."

Het is duidelijk dat Rita een goede zus is voor haar jongere broertjes, die haar de hele tijd knuffelen en moeten lachen terwijl wij praten. Ze voelen zich duidelijk veilig bij haar, zelfs met een vreemdeling in de buurt. "Het is belangrijk dat ik meehelp, maar ik wil snel weer naar school omdat ik dokter wil worden."

Child Friendly Place

In Tomping is nog geen officiële school, maar UNICEF heeft wel meerdere zgn. Child Friendly Spaces opgezet. Deze grote, witte tenten bieden kinderen een veilige plek om bij elkaar te komen en samen met vrijwillige leraren te spelen, te zingen en bijvoorbeeld te leren hoe belangrijk hygiëne is. In één van de Child Friendly Spaces die ik bezocht, zaten 50 kinderen op de grond liedjes te zingen terwijl een jongen het ritme aangaf op een zelfgemaakt trommel. De leraren - die een training hebben gekregen om psychosociale steun te verlenen - gaven de kinderen zang- en dansles. Het is niet moeilijk om deze tenten te ontdekken tussen de duizenden tenten van kamp Tomping. En niet alleen omdat ze groter en hoger zijn dan de rest. Het enige wat je hoeft te doen, is afgaan op het geluid van zingende kinderstemmen.

In Zuid-Soedan is het regenseizoen van start gegaan met de bijbehorende overstromingen en modder. Dodelijke ziektes, zoals cholera liggen op de loer. Om het risico op ziektes te verkleinen zijn verhoogde latrines gebouwd. Op deze manier raakt het rioolwater niet met het regenwater vermengd.

Water 

Een grote blauwe tankwagen van UNICEF is bezig om een enorme, verhoogde watertank te vullen. Het is deze middag ongeveer 38 graden en het schone drinkwater dat UNICEF en haar partners dagelijks leveren dient daarom meerdere doelen: uitdroging voorkomen, koken, kinderen in bad doen, wassen, afwassen. En voor kinderen is het een bron van plezier om even aan de hitte te ontsnappen.

Kleine stad

In de 'hoofdstraat' van Tomping vind je onder plastic zeilen vrouwen die groentes verkopen, winkeltjes om mobiele telefoons op te laden, kleermakers, eetkraampjes. Hier en daar zie je prikkeldraad, dat voor de veiligheid én als waslijn wordt gebruikt. Posters roepen om alle kinderen van Tomping in te laten enten tegen polio en mazelen tijdens een recente vaccinatiecampagne. UNICEF en haar partners dragen in het kamp aan nog aan veel meer dingen bij, zoals vuilnisinzameling, controleren of kinderen ondervoed zijn en een gezondheidskliniek van Artsen Zonder Grenzen.
 
Als ik aan de andere kant van het vluchtelingenkamp aankom en weer een groep zingende en lachende kinderen bij een grote tent zie, besluit ik dat het tijd is om Rita nog eens op te zoeken. Ik wil haar laten weten dat het belangrijk is om even naar de Child Friendly Space  te gaan als ze haar werk heeft gedaan. Zodat ze de kans heeft om met andere kinderen te spelen en te leren. In een kamp met 20.000 mensen duurt het even om haar terug te vinden. Maar het is de moeite meer dan waard. Rita is heel blij en enthousiast en belooft dat ze morgen naar de Child Friendly Space zal gaan.

 

Tomping1Vrouwen en kinderen bij een waterpunt, met op de achtergrond een door UNICEF gesupporterde watertank. 

Tomping5Zingen en dansen in de Child Friendly Space

Tomping3Kinderen na een bezoek aan de Child Friendly Space. 

Tomping4