Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen lopen gevaar door aanhoudend geweld in Oekraïne

20 mei 2014

UNICEF maakt zich ernstige zorgen over de kinderen in Oekraïne. De voortdurende onrust en de gewelddadige demonstraties en bezettingen hebben een schadelijke impact op hun leven. 

Peter Gonchar uit Odessa is een van de jongeren die betrokken is geraakt bij de demonstraties. Toen de politieke onrust in het land begon, is hij samen met andere kinderen door de overheid geronseld. Hij zou tegen betaling gaan demonstreren voor de regering. De groep betogers vertrok op 19 februari vanuit Odessa richting Kiev. Onderweg zijn zij door tegenstanders van de regering aangehouden, dit incident is vastgelegd op film. Hierop is te zien dat Peter (blond haar) en anderen op hun knieën worden gedwongen en hun excuses moeten aanbieden. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Kwetsbare kinderen

Peter is een van de circa 100.000 kinderen en jongeren in het land die op straat overleven. Maar bijvoorbeeld ook Andrey en Vlad zijn als gevolg van een onveilige thuissituatie met drank- en drugsgebruik, geweld en armoede op straat terechtgekomen. Er wordt amper naar hen omgekeken, en nu nog minder door de onrust in het land.

Deze extra kwetsbare kinderen lopen momenteel nog meer gevaar om in een situatie van uitbuiting, prostitutie en drugsverslaving terecht te komen. Bovendien vindt onder hen een van de snelst groeiende hiv-epidemieën van dit moment plaats.

Ondertussen in Odessa

Om zoveel mogelijk extra kwetsbare kinderen te begeleiden naar een betere toekomst, is het UNICEF-project Ondertussen in Odessa opgezet. UNICEF helpt straatkinderen in Oekraïne (en Moldavië) met de juiste zorg en we geven hen een gezicht. Sinds twee jaar volgen we zes jongeren en Ina Nik, een hulpverlener van het opvangcentrum The Way Home. Hun leven is te volgen op Ondertussen in Odessa.

Met alle kinderen, behalve Peter, is er momenteel nog contact. Ze verblijven in en rondom The Way Home - dat momenteel vol zit met jonge kinderen - en ze komen regelmatig langs of worden door hulpverleners opgezocht.

Extra hulp voor kinderen

Maar niet alleen de straatkinderen hebben extra zorg nodig, ook kinderen die thuis leven, lijden onder de onzekere en gevaarlijke situatie in het land. Met name in en rondom Donetsk, in het oosten van Oekraïne, neemt het geweld toe. De vraag naar psychosociale hulp voor kinderen is gestegen en de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen is verstoord. Het is gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid van een kind om getuige te zijn van geweld of erbij betrokken te zijn. UNICEF roept alle partijen op om hun uiterste best doen om kinderen en hun families te beschermen en te ondersteunen waar nodig!

UNICEF heeft de hulp momenteel opgeschroefd en doet onder andere het volgende extra:

  • We houden de situatie van ontheemde gezinnen in verschillende delen van het land goed in de gaten zodat we op tijd kunnen inspringen als er extra hulp nodig is.
  • Een lokale partner onderzoekt in hoeverre en welke psychische hulp kinderen nodig hebben. Hiervoor is de organisatie in gesprek met 200 kinderen in Donetsk Oblast.
  • Meer dan de helft van de kinderen tot 1 jaar zijn niet ingeënt tegen polio. UNICEF vreest een uitbraak van de gevaarlijke ziekte. Daarom overleggen wij met de overheid hoe we zo snel mogelijk deze situatie kunnen veranderen.
  • Er is voorlichtingsmateriaal gemaakt en verdeeld om zoveel mogelijk ouders te informeren over het belang om hun kinderen te laten vaccineren.
  • We ondersteunen een landelijke 'kindertelefoon-hotline'. Alleen al in april belden er 1.378 kinderen, de meeste bellers vertellen over de stress en angsten die zij hebben door het geweld.
  • We werken in Vinnytsja Oblast (West-Oekraïne) samen met een lokale partner en zorgen voor psychosociale steun voor 78 kinderen en 70 vrouwen. Deze partner verzorgt ook bijscholing en sociale activiteiten voor kinderen die niet altijd naar school kunnen doordat de school onregelmatig open is. Ook zijn er kinderen die door hun ouders worden thuisgehouden i.v.m. het geweld.
  • Aan families in verschillende steden die hun huis moesten vluchten en nu tijdelijk ergens wonen, zijn 30 hygiëne pakketten uitgedeeld, 45 kinderpakketten met speelgoed en leermiddelen waardoor 450 kinderen weer plezier kunnen hebben.

Oleg

Peter

Olga

NPL

Gerelateerd aan dit onderwerp