Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Prinses Beatrix opent Koninkrijksjeugdparlement

19 mei 2014

Op 20 mei opent prinses Beatrix het Koninkrijksjeugdparlement (KJP) op Sint Maarten met een toespraak. Van 20 tot en met 22 mei zullen rond de 50 jongeren op de Universiteit van Sint Maarten met elkaar debatteren.

De jongeren, tussen de 16 en 23 jaar, zullen in debat gaan over vragen als 'Wat gaat er goed in het Koninkrijk?' 'Wat kan beter?' en 'Hoe moet het Koninkrijk er in de toekomst uitzien?' Ze gaan praten over zaken die alle inwoners van ons Koninkrijk raken en in het bijzonder over onderwijs en cultuur, kinderrechten en duurzame economie. Vijf teams uit Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten en (gezamenlijk) Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaan met elkaar in debat. Alle delen van het Koninkrijk zijn zo vertegenwoordigd. De teams en hun coaches werken samen met het Comité Koninkrijksrelaties, de Sint Maarten Youth Council, de University of St. Martin en het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De debatten worden inhoudelijk begeleid door het Nederlands Debatinstituut. UNICEF Nederland verzorgt een inleiding en biedt de jongeren advies en informatie over kinderrechten.

Prinses Beatrix bezoekt kinderrechtenproject

Op 20 mei bezoekt prinses Beatrix als beschermvrouwe van UNICEF Nederland een naschoolse opvangorganisatie op Sint Maarten: het Belvedere Community Center. Na een rondleiding neemt ze hier deel aan een rondetafelgesprek over kinderrechten. Ze zal het met name hebben over de onderwerpen armoede, opvoeding en geweld tegen kinderen. De UNICEF-rapporten over de kinderrechtensituatie in het Caribische deel van ons Koninkrijk vormen de basis voor de schets van de knelpunten en de mogelijkheden voor verbetering.

Aan de ronde tafel nemen naast de prinses verschillende deskundigen plaats: gespreksleider Lensworth Wilson jr. (ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport), Richelda Emmanuel (directeur Voogdijraad), Urmain Dormoy (manager COCAAE Foundation), Karola van Nie (jeugdofficier van Justitie), Felix Richards (wijkagent), Rose Pooran-Fleming (ministerie van Gezondheid), Jessica Richardson (directrice Belvedere Community Center) en Karin Kloosterboer (UNICEF Nederland). Gouverneur Eugene Holiday van St. Maarten begeleidt de prinses. 

Prinses Beatrix is al sinds 1957 nauw betrokken bij UNICEF Nederland, eerst als erevoorzitter en daarna als beschermvrouwe. Tijdens haar bezoek aan Sint Maarten bezoekt zij ook de Dutch Caribbean Nature Alience, waarvan ze eveneens beschermvrouwe is. 

Zaterdagavond 24 mei besteedde Blauw Bloed (19:30 Nederland 2) aandacht aan het werkbezoek van prinses Beatrix en de rondetafelgesprekken over kinderrechten. Bekijk de uitzending hier.

BES

KYP1

KYP2

Gerelateerd aan dit onderwerp