Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ruim 200 jongeren laten hun stem horen over kinderrechten

17 mei 2014

Ruim 200 jongeren deden zaterdag mee aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi in Papendrecht. Ook werd daar na een spannende sprekerswedstrijd de nieuwe Koningin van de Jeugd gekozen: Linda Gebel (14).

Kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, jongeren hebben er ook wat over te zeggen. Ruim 200 jongeren lieten vandaag  op het Willem de Zwijger College in Papendrecht dan ook volop van zich horen tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Daarnaast werd na een spannende sprekerswedstrijd Linda Gebel (14) gekozen als de Koningin van de Jeugd 2014! 

Bloedserieus

"Geachte jury en tegenstanders," begint Renée van der Spek (15) van het Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam haar betoog tegen de stelling: Ouders moeten altijd mee kunnen kijken met het internet- en telefoongedrag van hun kinderen. Moeiteloos haalt ze vervolgens de artikelen uit het VN-Kinderrechtenverdrag erbij die haar mening onderbouwen (artikel 16: het recht op privacy en artikel 5: over de rol en verantwoordelijkheid van ouders.).

Het gaat er vandaag bloedserieus en fanatiek aan toe tussen de veertig debatteams die uit het hele land zijn gekomen om op deze zonnige zaterdag met elkaar in klaslokalen te vertoeven om in debat te gaan over kinderrechten.

Enige grote debattoernooi

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi is het enige grote debattoernooi in Nederland voor de onderbouw. En, vult Sijmen Bastmeijer docent Filosofie en Maatschappijleer van het Ashram college aan: "Dit is het enige toernooi waarbij het niet alleen om debatteren gaat maar ook over kinderrechten, een onderwerp dat er werkelijk toe doet."

Kleine Prinsjesdag - in debat met politici!

Vandaag gaan de stellingen over online veiligheid, bijbaantjes en onderwijs. Tientallen deskundigen en vrijwilligers jureren de debatten. Aan het einde van de dag werden de acht beste debatteams van acht verschillende scholen bekendgemaakt. Hen wacht nog een belangrijke taak.

Zij zullen op Kleine Prinsjesdag - aan de vooravond van Prinsjesdag- in de Ridderzaal in debat gaan met Kamerleden. Want, Zoals Walther Hesselink van UNICEF zegt: "Het is niet alleen belangrijk dat we jongeren een plek geven om hun stem te laten horen, we zorgen er ook voor dat er naar hen geluisterd wordt."

Koningin van de Jeugd

Dat is exact ook de reden waarom Linda Gebel, van het Ashram College uit Alphen aan den Rijn zich enkele maanden geleden opgaf voor de zoektocht naar de Koning(in) van de Jeugd. "Jongeren hebben vaak goede ideeën maar ik maakte me er boos over dat niemand die ideeën serieus neemt. Ik zeg niet dat we het beter weten dan volwassenen maar onze mening telt ook."

Troonrede in Ridderzaal

Linda spreekt bevlogen over een samenleving met meer liefde en respect in plaats van minder Marokkanen. Ze bouwt haar speech zo mooi op dat de zaal in één ruk opstaat als ze vraagt wie het met haar eens is. De jury is verkocht en een paar minuten later wordt ze door de Koning van de Jeugd 2013 Younes Ouaali gekroond!  Linda neemt de koninklijke taak van Younes over en zal op Kleine Prinsjesdag op 12 september een zelfgeschreven Troonrede uitspreken in de Ridderzaal.

Gerelateerd aan dit onderwerp