Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Petitie Syrië overhandigd aan Tweede Kamer

13 mei 2014

Genoeg! Syrische kinderen lijden nu al 3 jaar lang onder het geweld in hun land. Laat wereldleiders je stem horen en teken de petitie. Duizenden mensen gaven gehoor aan deze boodschap. Vandaag werd de petitie overhandigd aan de Tweede Kamer.

Uit handen van UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi ontving de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een pakket van ruim 15.000 Nederlandse handtekeningen. Deze mensen tekenden onder andere voor een eind aan het geweld tegen Syrische kinderen. Ook tekenden zij de petitie voor een eind aan het tegenhouden van hulpverlening, een eind aan aanvallen op scholen en ziekenhuizen, hernieuwde inzet voor verzoening en tolerantie en tot slot bescherming en onderwijs voor alle kinderen. De wereldwijde petitie geeft een duidelijk signaal aan wereldleiders: doe er alles aan om ervoor te zorgen dat bovenstaande punten nageleefd worden.

In maart is de oorlog in Syrië het vierde jaar in gegaan. Huizen, ziekenhuizen en scholen zijn verwoest. Honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen, onder hen vele kinderen. Miljoenen zijn hun land ontvlucht en leven in zware omstandigheden buiten Syrië. Deze kinderen kunnen vaak al jaren niet naar school. Ze lopen zware trauma's op en hebben geen gelukkige en veilige kindertijd.

Fototentoonstelling

De petitie is niet het enige middel dat de situatie van Syrische kinderen op het netvlies van politici moet houden. De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen openden in de Tweede Kamer de fototentoonstelling 'No Lost Generation', over Syrische kinderen die naar Jordanië zijn gevlucht. De tentoonstelling brengt de gevolgen van de oorlog scherp in beeld. Hulporganisaties in binnen- en buitenland waarschuwen dat wanneer er geen einde komt aan de oorlog en het lijden van de kinderen, én zonder extra investeringen in hun onderwijs en bescherming, er een hele generatie kinderen verloren dreigt te gaan. Een generatie die hard nodig is bij de wederopbouw van het land.

De foto-expositie is van 13 mei tot en met 3 juni 2014 vrij te bezichtigen (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur), via Lange Poten 4 in Den Haag. Belangstellenden moeten wel een legitimatiebewijs mee nemen. 

GS_PETITIE 008

GS_PETITIE 010

Gerelateerd aan dit onderwerp