Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Rekrutering van kindsoldaten neemt toe door conflict in Zuid-Soedan

12 mei 2014

Maar liefst 9000 kinderen zijn, naar schatting, gerekruteerd door gewapende groepen in Zuid-Soedan.  Gedurende de afgelopen dertig jaar dat er onrust in het land is, is het rekruteren van kindsoldaten een belangrijk onderdeel van de  oorlogvoering geworden. 

Rekrutering van kinderen en jongeren onder de 18 jaar is echter verboden in het Zuid-Soedanese én internationale rechtssysteem. Kinderen die hebben moeten vechten in gewapende groepen, kunnen niet naar school of echt kind zijn en groeien op in een gewelddadige wereld.

UNICEF werkt daarom samen met lokale partners om het rekruteren van kinderen tegen te gaan en hen te ontwapenen. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de kinderen naar school gaan. Ex-kindsoldaten in Zuid-Soedan hebben vaak nog nooit scholing gehad en daarom hebben ze extra lessen en trainingen nodig.

Het verhaal van een ex-kindsoldaat

Maar er zijn ook mensen die uiteindelijk zelf ontsnappen uit de handen van gewapende groepen. Bijvoorbeeld, Ring Placido, een 23-jarige jongeman die elf jaar lang in een rebellengroep heeft moeten vechten. Toen hij zes was overvielen rebellen zijn dorp en werd hij, samen met andere kinderen, ontvoerd om lid te worden van een zogenaamd 'kinder-bataljon' genaamd Nyony. 

"Ik was heel bang en van slag omdat ik gescheiden werd van mijn moeder," zegt Ring. "Maar ik kon niet tonen dat ik bang of verdrietig was, want dan zouden ze me in elkaar slaan. Ik had geen andere keuze, ik moest wel meedoen."

Aanhoudend conflict vraagt om kindsoldaten

De afgelopen decennia is er veel onrust geweest in Zuid-Soedan. Een belangrijk onderdeel hiervan is de rekrutering van kindsoldaten in gewapende groepen. Kinderen worden ook gedwongen om te werken als kok of bewaker. De onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011 had het begin van een tijdperk vol vrede, hoop en kansen moeten zijn. In de afgelopen jaren was het aantal kindsoldaten ook gedaald, mede door inzet van UNICEF. 
Maar drie jaar na de onafhankelijkheid is Zuid-Soedan weer vervallen in geweld en onrust en worden er weer veel kindsoldaten gerekruteerd om mee te vechten in het conflict.

Ring weet heel goed hoe deze kinderen zich voelen en wat ze moeten doorstaan. "Wat er nu gebeurt, is verkeerd. Kinderen moeten op school leren hoe ze hun hersenen moeten gebruiken en niet vechten in gevaarlijke situaties. Ik ben niet naar school geweest en hierdoor is het moeilijk voor mij geweest om een baan te vinden."

Uiteindelijk is Ring ontsnapt en heeft hij zijn ouders teruggevonden. Nu straalt Ring warmte en kalmte uit. Hij maakt reggae muziek en is een bekende zanger in Djoeba. Hij staat vaak voor uitverkochte zalen en is zelfs uitgenodigd om op te treden in Engeland en Azië.

Formerchildsoldiers

Child -soldiers

UNI122532

Zuid Soedan

Gerelateerd aan dit onderwerp