Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF maakt zich grote zorgen over ontvoerde meisjes Nigeria

8 mei 2014

UNICEF maakt zich grote zorgen over de ontvoerde meisjes in Nigeria. De Nigeriaanse overheid moet meer actie ondernemen om de kinderen veilig terug te brengen bij hun families.

Laurent Duvillier van UNICEF in West-Afrika: "Deze meisjes mogen niet vergeten worden. Tot ze bevrijd zijn, hebben we geen rust." UNICEF ondersteunt de pogingen van de Nigeriaanse overheid om de meisjes veilig terug te krijgen en roept hierbij buurlanden Tsjaad en Kameroen op om de Nigeriaanse autoriteiten te helpen in de enorme zoekoperatie. 

Steeds meer mensenrechtenorganisaties en beroemdheden hebben hun stem laten horen via de #BringBackOurGirls actie. Zo ook het Malala Fund en de Nelson Mandela Foundation.

10,5 miljoen kinderen gaan niet naar school

''Het is zorgelijk dat de ontvoering in een lange serie aanvallen op scholen komt die niet allemaal even prominent in het nieuws zijn geweest. Wanneer leerlingen doelwit worden staat niet alleen hún leven op het spel, de toekomst van het hele land is in gevaar. Alle kinderen in de regio leven nu in angst voor wat hen kan overkomen'', aldus Duvellier. "Vóór 2011 zagen we met name dat aanvallen op scholen 's nachts plaatsvinden, wanneer de school leeg was. Sinds 2012 worden leraren en leerlingen steeds vaker zelf doelwit. Ouders zijn daardoor terughoudender geworden in het naar school sturen van hun kinderen, scholen sluiten, leraren zijn te bang om les te geven."
In Nigeria wonen 10,5 miljoen kinderen die niet naar school gaan, dat is een op de drie kinderen. Het land heeft hierdoor het hoogste aantal niet-schoolgaande kinderen ter wereld. Meer dan de helft van de kinderen woont in het Noorden. In het hele land is meer dan de helft meisje.

Recht om te leren

"Aanvallen op scholen ontnemen kinderen het recht om te leren in een veilige omgeving en zijn daardoor van grote invloed op de toekomst van de kinderen. Ontvoeringen van kinderen zijn een zware misdaad", aldus Duvillier. "Deze meisjes zijn dochters en zusjes. Ze zouden onze dochters en zusjes kunnen zijn." Wat er gebeurd is in Nigeria zou ook kunnen gebeuren in andere landen. Het is een groot gevaar voor onderwijs en vrede in een land.

BBOG

Gerelateerd aan dit onderwerp