Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Malaria doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen in Tsjaad

2 mei 2014

In Tsjaad zit het regenseizoen eraan te komen. Alhoewel het droge landschap dit goed kan gebruiken, brengt het ook een groot nadeel, namelijk veel muskieten, met zich mee. Muskieten die malaria overbrengen op mensen. Malaria is doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen in Tsjaad. 

In het afgelopen jaar waren er 45.000 gevallen van malaria en zijn er meer dan 200 mensen gestorven aan de gevolgen van deze ziekte, waaronder veel kinderen en zwangere vrouwen.

Verhaal achter de cijfers 

Pauline is geboren in Tsjaad en kent de gevaren van de ziekte maar al te goed; zij heeft zes van haar zeven kinderen verloren aan de ziekte, meest recentelijk haar zevenjarige dochter. " We brachten haar naar een gezondheidscentrum, maar dat mocht niet meer baten," herinnert Pauline zich. "Zo ging het bij al mijn kinderen, ze waren niet eens twee dagen ziek en het was alweer voorbij."  

De graven van haar kinderen bevinden zich achter het huis van Pauline. Ze heeft geen muskietennetten in haar huis. "Als je onder een net slaapt, kunnen de muggen je niet prikken en krijg je geen malaria. Maar wij hebben geen netten, in ons dorp kan je ze niet vinden. Ik kan ze niet eens kopen, want ik heb er geen geld voor."

Malaria massaal bestrijden

Met het vooruitzicht op het regenseizoen is UNICEF samen andere hulporganisaties en de lokale regering bezig met een massaal distributieplan voor muskietennetten. Het doel is 100% verspreiding: voor elke twee personen in Tsjaad, één net. Om dit doel te bereiken wordt er nauw samengewerkt met lokale gezondheidswerkers. Alle huishoudens die een net ontvangen, krijgen instructies over de juiste plaatsing en gezondheidsvoorlichting.  

Pauline zal twee netten ontvangen die haar en haar gezin goed zullen beschermen tegen de muskieten. Ze heeft nog maar één zoon, genaamd Azaria. "Ik hoop dat mijn kind gezond blijft en goed zal kunnen studeren," zegt Pauline. 

Azaria Zoon Pauline

Azaria is de laatst overgebleven zoon van Pauline

Tsjaadd

Gerelateerd aan dit onderwerp