Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereldvaccinatieweek: vaccinaties redden elk jaar 2,3 miljoen levens

24 april 2014

Van 24 t/m 30 april is het Wereldvaccinatieweek, om mensen en gemeenschappen wereldwijd bewust te maken van het nut van vaccinaties. Elk jaar worden door vaccinaties tegen difterie, tetanus, mazelen en kinkhoest ongeveer 2,3 miljoen levens, van vooral kinderen, gered.  

Maar er zijn ook veel kinderen die nog niet gevaccineerd zijn, bijna 20% van baby's wereldwijd. Hiervan woont 70% in tien landen: Congo, Ethiopië, Indonesië, Irak, Nigeria, Pakistan, de Filipijnen, India, Oeganda en Zuid-Afrika. 

Elk jaar sterven 1,5 miljoen kinderen aan ziektes die voorkomen hadden kunnen worden door vaccinaties. Daarom is het belangrijk dat er deze week wordt stilgestaan bij dit effectieve preventiemiddel.

Een gezond en langer leven

Vaccinaties zorgen ervoor dat kinderen gezond en langer kunnen leven. Middelen zoals Rotavirus en Prevnar versterken het immuunsysteem van kinderen waardoor zij eerder bestand zijn tegen ziektes zoals diarree en longontsteking. Als kinderen niet worden gevaccineerd tegen dodelijke ziektes vormen zij een groot risico voor hun familie en gemeenschap. Kinderen onthouden van vaccinaties is een schending van hun recht op gezondheid. 

Resultaten

Vaccineren is heel succesvol: sinds 1990 zijn meer dan 20 miljoen kinderlevens gered door vaccins. Daarnaast zijn er nog veel andere, positieve resultaten geboekt:

  • Vaccinaties tegen mazelen hebben tussen 2000 en 2012 14 miljoen levens gered.
  • Tetanus onder moeders en pasgeborenen is uit 34 van 59 risicolanden verdwenen.
  • India is in 2014 officieel polio-vrij verklaard. Vijf jaar geleden was India nog het land met de meeste poliobesmettingen ter wereld.
  • In 1980 kregen maar twee van de tien kinderen vaccinaties tegen DTP, in 2012 waren dit er al acht van de tien.

World Imm Week

World Imm Weekk

Vaccinatie -indonesie

Gerelateerd aan dit onderwerp