Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ruim 80 procent van malariagevallen vindt plaats in Sub-Sahara Afrika

24 april 2014

Op 25 april is het Wereldmalariadag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor een ziekte die ieder jaar aan 660.000 mensen het leven kost. Ruim 80% van de malariagevallen vindt plaats in landen ten zuiden van de Sahara.

Malaria is eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Toch sterft er nog iedere minuut een kind aan de gevolgen van deze ziekte. De meeste kinderen met malaria overlijden binnen 48 uur. Het begint met koorts, hoofdpijn en braken, gevolgd door delirium, coma en uiteindelijk de dood. Deze vreselijke, dodelijke ziekte kan en móet worden gestopt!

In de strijd tegen malaria richt UNICEF zich met name op tien landen in sub-Sahara Afrika: Angola, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, de Democaratische Republiek Congo, Guinee, Kenia, Nigeria, Soedan, Zuid-Soedan en Zimbabwe. 

Voorkomen en behandelen

Malaria is eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Muskietennetten die geïmpregneerd zijn met insecticiden beschermen kinderen tegen muggenbeten. De aanwezigheid van malariaparasieten in menselijk bloed kan snel worden vastgesteld als alle gezondheidscentra over malariatesten beschikken. En, als het testresultaat positief is, kunnen driedaagse ACT-behandelingen (Artemisinin-based Combination Therapies) levens redden.

Resultaat en vooruitgang 

Sinds 2000 zijn één miljoen kinderen genezen van malaria, maar de strijd is nog lang niet gestreden. Veel netten zijn toe aan vervanging door slijtage. Er is 21 miljoen dollar nodig om malarianetten, medicijnen en malariatesten aan te schaffen.  

 

340malariaday

Malaria