Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'We proberen met onderwijs het geweld even te laten verdwijnen'

22 april 2014

'Wij proberen een eind te maken aan het geweld dat we moeten doorstaan', zegt Nguinissara Rita, een basisschoollerares uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Les geven is bijna een onmogelijke taak tijdens een humanitaire crisis die 2,3 miljoen kinderen treft. Desondanks gaat ze de uitdaging aan. 

In de Centraal-Afrikaanse Republiek was er al een achterstand in het onderwijs. Deze is nu alleen maar groter geworden door het aanhoudend etnisch-religieus conflict. Desondanks zijn er leraren die doorzetten en enorm toegewijd zijn aan hun leerlingen en aan hun land. 

Tijdelijke klaslokalen

UNICEF heeft 118 tijdelijke klaslokalen in 20 vluchtelingenkampen in de Centraal-Afrikaanse Republiek opgebouwd. Hierdoor kunnen 25.000 kinderen weer naar school. De vluchtelingenkampen zitten vol met mensen, tassen, matrassen en andere spullen, maar de tijdelijke klaslokalen hebben een ander doel. Voor schoolgaande kinderen is dit hun bescherming tegen rekrutering en misbruik; voor leraren is het een plek om een basis te leggen voor verzoening en vrede. 'We leren onze kinderen om te vergeven, omdat dat zo hard nodig is', legt juffrouw Rita uit. 

De tijdelijke leerruimten worden in gebruik genomen, totdat de echte scholen weer open gaan. Tot die tijd kunnen kinderen enigszins weer een vaste routine krijgen in een veilige omgeving. Er zijn veel pogingen geweest om scholen te heropenen, maar het is een moeilijk en langzaam proces. Veel scholen zijn leeggeplunderd en beschadigd tijdens gevechten. Door de onveiligheid is het gevaarlijk om leraren weer te laten werken en daarnaast krijgen ze ook veel minder loon, waardoor ze ontmoedigd raken.

De heropbouw

UNICEF steunt de heropening van scholen door het verstrekken van lesmateriaal, trainingen voor  leraren en inhaallessen voor kinderen. 'We weten dat het moeilijk is om een onderwijssysteem her op te bouwen dat al beschadigd was, maar we moeten alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat onze kinderen weer naar school kunnen. Ze hebben al zoveel verloren,' zegt Judith Leveillee, UNICEF-medewerker in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
 

Car Juf Rita

CAR UNI154632

Carrr

Gerelateerd aan dit onderwerp