Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ondervoeding dreigt in Zuid-Soedan

22 april 2014 Bijna een kwart miljoen kinderen in Zuid-Soedan dreigen acuut ondervoed te raken. Circa 50.000 kinderen lopen groot risico te sterven als ze niet snel behandeld worden.

De negen maanden oude Jock wordt behandeld tegen ondervoeding en uitdroging. Zijn moeder Nyatuach (20) nam hem mee naar Pagak, een kleine stad nabij de grens van Ethiopië. Ze vertelt dat haar zoontje bijna niets at en dronk. Toen Jocks vader zijn vrouw en zoon achterliet om te vechten in het conflict wilde Jock geen borstvoeding meer. Ze denkt dat haar stress daarvan de reden was.  

Veel kinderen zijn al ondervoed sinds Zuid-Soedan in 2011 een onafhankelijk land is geworden. Als niet snel op grote schaal ingegrepen wordt, dreigen 50.000 kinderen voor het eind van het jaar te sterven. Duizenden mensen overleven momenteel al op bloembollen en gras.

In Pagak is door de gemeente een permanente kliniek opgezet. Er werken maar drie verpleegkundigen en één dokter. Met zijn vieren zetten zij zich met man en macht in om bijna 10.000 mensen te voorzien van zorg.  Jock is één van de geholpen kinderen in de kliniek.  Hij was al twee maanden ziek. Door therapeutische voeding maakt hij het nu goed. Stevig houdt zijn moeder hem in de armen.  Ze is opgelucht dat hij nu medische zorg krijgt. ''Gelukkig wordt hij nu geholpen. Ik denk dat hij het gaat overleven.'' 

Mislukte oogst is groot probleem

''Treurig genoeg moet het ergste nog komen. Als het conflict aanhoudt zullen de boeren hun oogst mislopen en veel meer kinderen ondervoed raken,'' zegt Jonathan Veitch, UNICEF directeur in Zuid-Soedan. ''Er moet snel meer geld beschikbaar komen zodat we ondervoede kinderen zo snel mogelijk te hulp kunnen schieten.''

Wat doet UNICEF in Zuid-Soedan?

Het doel van UNCEF is om meer dan 150.000 ernstig ondervoede kinderen onder de vijf jaar te behandelen. Therapeutische voeding, medicijnen, waterzuiveringstabletten, vitamine A en extra voeding voor borstvoedende moeders zal levens redden. Om volledig te voldoen aan de voedselbehoefte heeft UNICEF 38 miljoen dollar nodig. Intussen is daarvan 4,6 miljoen dollar ontvangen.

340-3
340
340-2

Gerelateerd aan dit onderwerp