Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

12 april: Dag van het Straatkind

11 april 2014

Een kindertijd onder putdeksels en tussen verwarmingsbuizen. Het is hoe, naar schatting, 100.000 jongeren in Oekraïne moeten leven. Op 12 april wordt internationaal extra aandacht gevraagd voor straatkinderen. Wereldwijd leven ongeveer 100 tot 150 miljoen kinderen op straat.

Renate Gerschtanowitz-Verbaan bezocht de jongeren in Oekraïne als ambassadeur van UNICEF. ''Het gaat om kinderen die op de vlucht zijn voor hun thuissituatie waar werkeloosheid, echtscheidingen en alcoholmisbruik leiden tot een onhoudbare situatie. Ze worden behandeld als paria's van de maatschappij. Onder hen vindt bovendien de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld plaats. Midden in Europa!''

De toekomstige generatie van de Oekraïne


Renate zal de reis naar Oekraïne niet snel vergeten. ''Deze jongeren gebruiken zelfgemaakte verdovende middelen, maken gebruik van elkaars naalden en hebben nauwelijks toegang tot zorg. Je loopt in een stad vol pracht en praal, dure auto's en chique kledingmerken. Alles blinkt, maar om de hoek van de straat trek je een willekeurig putdeksel open en daar leven tieners in de stank en viezigheid. Deze kinderen zijn gevlucht voor de volwassenen om hen heen en proberen met elkaar hun kindertijd te overleven.''

UNICEF zet in de Oekraïne en in buurland Moldavië met behulp van de Nationale Postcode loterij een opvangsysteem op voor deze jongeren. Ook nu het land politieke onrust heerst gaat deze hulp gewoon door.

''Ik heb tijdens mijn reis gezien hoe goed het systeem werkt,'' aldus Renate. ''UNICEF haalt deze jongeren uit de vicieuze cirkel van het zware leven op straat. Door met ze te praten, winnen ze vertrouwen. Hulpverleners creëren een vangnet waarin verschillende (zorg)instanties samenwerken om de zwerfjongeren van straat te halen en ze opvang, zorg en onderwijs te bieden. In Odessa is deze werkwijze heel succesvol en met behulp van de Nationale Postcode Loterij kan UNICEF dit hulpmodel in het hele land uitbreiden.''

Binnenkort gaat Renate  terug naar Odessa om te kijken hoe het nu gaat met de jongeren die ze er twee jaar geleden ontmoette.  In 2014 wordt deze wederontmoeting uitgezonden op National Geographic. ''UNICEF Nederland heeft de jongeren twee jaar lang online gevolgd via de website www.ondertusseninodessa.nl.  Ik ben benieuwd hoe het is om ze weer persoonlijk te ontmoeten.''  

OiO

Renate

Peter Gonchar zwierf vanaf zijn achtste vier jaar lang op straat. In 2012 woonde hij in het opvanghuis voor straatkinderen, binnenkort ontmoet Renate hem opnieuw.

Gerelateerd aan dit onderwerp