Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een sms over ebola kan levens redden

10 april 2014

Met behulp van sms stuurt UNICEF inwoners van de West-Afrikaanse landen waar ebola is uitgebroken levensreddende informatie toe over deze dodelijke ziekte. Ook via radio en tv geeft UNICEF informatie. 

'Veel mensen in dit deel van de wereld hebben nog nooit van ebola gehoord. De wildste geruchten doen de ronde, dus het is van belang dat mensen de juiste kennis krijgen om zich te beschermen', aldus Guido Borghese van UNICEF in West-Afrika. 'We gebruiken elke vorm van communicatie in verschillende dialecten om zoveel mogelijk levens te redden. Het is een race tegen de klok om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.'

Grootste uitbraak in West-Afrika

West-Afrika heeft op dit moment te kampen met de eerste grote uitbraak van ebola, een virus waarvoor geen vaccin en geneesmiddelen zijn.  'Ebola doodt mensen, maar veel meer mensen lopen het risico om besmet te raken door gebrek aan informatie of juist door de verkeerde informatie te krijgen', stelt Borghese. 'Mensen die symptomen van ebola vertonen moeten zo snel mogelijk naar gezondheidscentra om hun overlevingskansen te vergroten en om verdere besmetting van anderen te voorkomen.'

Massamedia en digitale media

UNICEF zet massamedia en digitale media in in Guinnee, Liberia, Sierra Leone, Ivoorkust, Senegal, Mali and Guinnee Bissau. In Liberia werkt de noodhulporganisatie samen met telecommunicatie maatschappijen om 500.000 sms'jes over ebola te versturen. In Guinee geeft UNICEF levensreddende informatie door langs de deuren te gaan en posters en folders te verspreiden. In Liberia, Sierra Leone, Senegal, Mali en Ivoorkust is UNICEF te gast in radioprogramma's om over het virus en hygiëne te praten.

Gezondheidszorg

In Ivoorkust zet UNICEF met de medewerkers tenten op die gebruikt worden als quarantaineruimten. UNICEF voorziet de besmette gebieden ook van zeep, chloor en handschoenen. Specifieke cijfers: In de meest besmette gebieden van Guinee zijn inmiddels 77.400 flessen chloor gedistribueerd, meer dan 300.000 stukken zeep, 150.000 paar handschoenen en 1650 kilo ontsmettingsmiddel. Naar Liberia heeft UNICEF zeven cholera kits gestuurd, acht quarantainetenten, 15.360 stukken zeep, 725 kilo ontsmettingsmiddel en 9200 emmers. 

Ebola

13544156343_3720963c 98_z

13720305344_1938a 49c 81_m

13541035325_047bd 5b 831_z