Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Studenten slaan handen ineen tijdens Children’s Rights and Business Principles evenement (1)

9 april 2014

Tijdens een door UNICEF Nederland georganiseerd evenement slaan de studenten van Utrecht University United Nations en Stichting voor Vluchtelingen de handen in één. Het doel van de dag is de studenten te laten realiseren dat ook binnen het bedrijfsleven kinderrechten worden geschonden. 

Het doel van de dag is de studenten kennis te laten maken met UNICEF en hen te laten realiseren  dat ook bedrijven een grote invloed op kinderrechten hebben. De studenten worden opgedeeld in vier groepen en krijgen ieder een casus toegewezen. Deze casussen hebben betrekking op kinderprostitutie binnen de hotelbranche en een webwinkel die opvoedboeken verkoopt waarin fysiek geweld tegen kinderen wordt aangemoedigd.

Kinderrechten in het bedrijfsleven

Mark Wijne, pleitbezorger kinderrechten internationaal bij UNICEF Nederland, opent de dag in de centrale vergaderzaal met een presentatie. Hij vertelt de studenten dat bijna alle landen ter wereld het Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben getekend. Prima, maar hoe zit dat dan met bedrijven die internationaal opereren? Zij hebben het Kinderrechtenverdrag niet ondertekend maar dus wel een grote impact op de situatie van kinderen. Daarom zijn de Children's Rights and Business Principles in het leven geroepen: een hulpmiddel voor bedrijven waarbij een internationale gedragsnorm voor bedrijven is vastgesteld. De Children's Rights and Business Principles zijn niet bedoeld om bedrijven op de vingers te tikken, maar om ze te helpen de juiste beslissingen te nemen wanneer het gaat om kinderrechten. En onderzoek toont aan dat bedrijven die zich al bezighouden met met hun impact op kinderen, daar zelf ook baat bij hebben.

Aan de slag

De casussen worden uitgelegd en de studenten gaan direct aan de slag. In slechts twee uur moeten ze een analyse maken, een advies schrijven en een pitch houden voor een driekoppige jury. En er komen veel vragen op bij de studenten: 'In Amerika is het verdrag niet getekend, de kinderrechten en de vrijheid van meningsuiting zitten daar in de knoop' merkt Anne op. Veel studenten laten weten dat ze het een interessante middag vinden. Want het bedrijfsleven koppel je niet zo snel aan kinderrechten. Aan het einde van de dag vertelt deelnemer Oliver dat hij rechten studeert in Utrecht en samen met een studiegenoot deze dag heeft georganiseerd. 'Tijdens je studie lees je veel over mensenrechten maar heb je maar weinig praktijk. Met dit soort dagen proberen we ons ook in de praktijk te ontwikkelen.'

De studenten gingen eerder op bezoek bij Amnesty International en College voor de Rechten van de Mens.