Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Illegaal verblijf in Nederland wordt niet strafbaar

2 april 2014

UNICEF Nederland is blij om te horen dat de strafbaarstelling van illegaal verblijf van tafel is. Voor kwetsbare groepen zoals kinderen zou dit ernstige gevolgen hebben gehad.

Samen met een aantal maatschappelijke organisaties, zoals FNV en Defence for Children,  ondertekende UNICEF Nederland eerder al een brief van een speciaal platform tegen de strafbaarstelling van illegaliteit.

Gunstige beslissing voor kinderen

Het Kabinet heeft nu besloten om de strafbaarstelling van illegaal verblijf niet door te zetten. Een beslissing die alleen maar is toe te juichen. Het leven in de illegaliteit is al enorm zwaar, zeker voor kinderen. De toegang tot onderwijs en gezondheidszorg is vaak lastig, de toegang tot sociale voorzieningen is vrijwel afgesloten. Daarnaast is er altijd de voortdurende angst om ontdekt te worden.

Door illegaal verblijf strafbaar te stellen, zou die toch al moeilijke positie alleen nog maar verslechteren. Het vergroot de spanningen tussen groepen in de samenleving, werkt uitbuiting in de hand en is daarnaast een aantasting van mensenrechten.

Kinderen In Actie 2