Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderrechten op agenda Koninkrijksconferentie

31 maart 2014

Tijdens de Koninkrijksconferentie op 2 april 2014 zullen de regeringsleiders van de vier landen in het Koninkrijk der Nederlanden uitgebreid met elkaar spreken over kinderrechten in 'hun' land en in het Koninkrijk.

De kinderrechtensituatie op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en in Europees en Caribisch Nederland zal centraal staan. En vooral hoe deze kan worden verbeterd. Directe aanleiding voor het agendapunt 'kinderrechten' zijn de rapporten die UNICEF in 2013 presenteerde. Daaruit bleek dat er nog veel moet verbeteren om de situatie van kinderen te laten voldoen aan het Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag viert op 20 november zijn 25ste verjaardag.

Leefsituatie van kinderen verbeteren

Belangrijke zorgen zijn bijvoorbeeld armoede, geweld tegen kinderen en het ontbreken van goede cijfers en feiten over de kinderrechtensituatie. Kinderrechtendeskundige Nils Kastberg geeft tijdens de conferentie een presentatie aan de regeringsleiders over geweld tegen kinderen. Hij heeft zeer veel kennis over en ervaring met de problemen in de regio (vanuit UNICEF). Hij zal vervolgens met de deelnemers van gedachten wisselen over goede manieren om de leefsituatie van kinderen te verbeteren.

De Koninkrijksconferentie vindt plaats op Aruba. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vertegenwoordigt Nederland als coördinerend bewindspersoon voor  het Koninkrijk. Van de drie autonome landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk komen de regeringsleiders. Van Bonaire, Sint Eustatius en Saba - onderdeel van Nederland - zijn de drie gezaghebbers als toehoorder aanwezig. Het is voor de tweede keer sinds 2010 dat deze conferentie plaatsvindt. In 2010 hield het land Nederlandse Antillen op te bestaan, in 2011 vond de eerste Koninkrijksconferentie plaats in Den Haag.

Ga naar de pagina Koninkrijkskinderen

Pictogram Koninkrijkskinderen

Meisje in klas

Bonaire groep kinderen