Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen kunnen klagen bij de VN over schending van hun rechten

27 maart 2014 Kinderen uit tien landen kunnen vanaf april hun klacht voorleggen bij de Verenigde Naties als zij vinden dat hun rechten worden geschonden. De Eerste Kamer vindt het belangrijk dat dit protocol ook in Nederland wordt geratificeerd.

Nederland heeft het 'Derde Facultatief Protocol Klachtenprocedure' nog niet geratificeerd. In een motie vraagt de Eerste Kamer nu aan de regering om zo snel mogelijk dit protocol te ratificeren.

Kinderrechtencomité onderzoekt klacht

Het Derde Facultatief Protocol Klachtenprocedure is een extra uitbreiding van het VN Kinderrechtenverdrag. In het protocol staat dat kinderen die vinden dat hun rechten zijn geschonden, naar het VN Kinderrechtencomité kunnen stappen. Voorwaarde is wel dat je in je eigen land alle juridische mogelijkheden hebt benut. Het Kinderrechtencomité, waarin 18 onafhankelijke mensenrechtenexperts zitten, zal de klacht onderzoeken en met de betrokken overheid in gesprek gaan. "Er kunnen geen dwingende maatregelen worden opgelegd maar het is voor landen niet fijn als zij publiekelijk op het matje worden geroepen", zegt UNICEF kinderrechtenexpert Majorie Kaandorp.

Oproep aan Nederland om te ratificeren

"Rechten hebben pas betekenis als schendingen aangepakt kunnen worden", zegt het Kinderrechtencomité. En dat is precies wat dit derde protocol beoogt te doen. Door te klagen kan het Kinderrechtencomité met een land proberen om een oplossing te vinden voor de kinderrechtenschending. UNICEF moedigt lidstaten dan ook aan om zowel het VN Kinderrechtenverdrag, als de drie bijbehorende facultatieve protocollen te ratificeren, van wie er een dit Protocol Klachtenprocedure is. Het Protocol Klachtenprocedure zorgt voor een betere rechtsbescherming voor kinderen, maar laat ook zien waar in de wet het nog niet goed geregeld is voor kinderen. Nederland heeft het Protocol Klachtenprocedure nog niet geratificeerd. UNICEF probeert Nederland zover te krijgen om het protocol te ratificeren. In het kader van de 25ste verjaardag van het Verdrag deed de organisatie onlangs nog een oproep aan het kabinet. En nu roept ook de Eerste Kamer het Kabinet op om het Protocol Klachtenprocedure zo snel mogelijk te ratificeren.  

VNgroot