Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Veel kinderen gescheiden van familie door conflict in Zuid-Soedan

25 maart 2014

Het geweld in Zuid-Soedan blijft aanhouden en de bevolking vreest voor een nieuwe oorlog. Ouders vragen zich af of hun kinderen hetzelfde moeten doorstaan, wat zij ooit hebben meegemaakt. Te midden van de chaos zijn er veel kinderen die gescheiden van hun families leven. 

Josephine moest in december 2013 samen met haar gezin opeens vluchten toen ze schoten hoorde. De geluiden deden haar denken aan de burgeroorlog die woedde toen zijzelf opgroeide in Zuid-Soedan. "Komt er weer een oorlog in mijn land? Hoe zit het met de veiligheid van mijn kinderen?" De echtgenoot van Josephine is soldaat en is dezelfde avond nog opgeroepen. Ze is toen met haar kinderen gevlucht naar een VN-vluchtelingenkamp in Juba, waar ze veilig konden verblijven. 

Een eenzaam kind

Toen het gezin aankwam in Juba, zagen ze een bekend gezicht. Het was een buurjongen van Josephine, de veertienjarige Ben. Hij was zijn broer, die ook soldaat is, kwijtgeraakt. Vanaf dat moment heeft Josephine Ben onder haar vleugels genomen en hij verblijft sindsdien bij haar gezin in het kamp. "Ik had besloten om Ben in mijn familie op te nemen, omdat hij nergens naar toe kon en omdat er niemand was die voor hem kon zorgen. Ik zal, zo goed als ik kan, voor hem zorgen  totdat hij weer herenigd is met zijn familie," zegt Josephine.

Maar wat als Ben en zijn familie elkaar nooit meer terugvinden? "Dan blijft hij gewoon bij mij en mijn gezin, waar moet hij anders heen? Het is een onschuldig kind dat zorg en bescherming nodig heeft, juist in deze moeilijke tijden." Josephine brengt haar dagen door in een kleine tent, met haar gezin en Ben. "Ik snap nog steeds niet waarom mensen met elkaar vechten, maar ik weet zeker dat onze levens voorgoed veranderd zijn. Ik bid dat dit conflict snel zal stoppen en dat veel families elkaar kunnen terugvinden." 

Opsporen van familieleden

In conflicten zoals deze in Zuid-Soedan, raken veel kinderen gescheiden van hun families wat grote risico's met zich meebrengt. Het is voor UNICEF van groot belang om de families te traceren, zodat zij herenigd kunnen worden met de kinderen. "UNICEF werkt samen met haar partners om families te identificeren, traceren en vervolgens te herenigen met de gescheiden kinderen," aldus UNICEF-medewerker, Fatuma Ibrahim. "We zorgen er ook voor dat de kinderen goed beschermd worden tijdens dit proces."

Met steun van het USAID heeft UNICEF een systeem opgezet om familieleden te kunnen vinden. Dit wordt gebruikt om kinderen op heel gevaarlijke plekken, te identificeren. Sinds december 2013 zijn er met behulp van dit systeem, 223 van de 1.780, kinderen herenigd met hun families. Door het conflict hebben ongeveer 380.000 kinderen moeten vluchten.  

Zuid Soedan 2

Josephine met twee van haar kinderen. Haar gezin moest vluchten voor het oplaaiende geweld. Toch heeft ze de zorg voor haar buurjongen op zich genomen, die gescheiden werd van zijn eigen familie. 

Zuid Soedan 1


Gerelateerd aan dit onderwerp