Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een simpel hek houdt humanitaire hulp tegen voor Syrische kinderen

25 maart 2014

Juliette Touma communicatie- en mediaspecialist bij UNICEF. Ze doet verslag vanaf de grens bij Nusaybin die Turkije en Syrië verbindt.

 

Het is een lange rit naar Mardin in het zuidoosten van Turkije. Normaal gesproken is deze plaats een slaperige grensstad, maar nu is de gemeenschap in de afgelopen dagen uitgegroeid tot het middelpunt van de aandacht. Het is voor het eerst, sinds drie jaar geleden de burgeroorlog uitbrak, dat hulpgoederen via Turkije naar Syrië worden getransporteerd.

De volgende ochtend rijden we naar de grensovergang, waar ik stille helden van UNICEF ontmoet. Het zijn de collega's die geholpen hebben met het beladen van de trucks. Vijf van de zeventien trucks die naar Syrië gaan, zijn bevoorraad door UNICEF. Ze bevatten onder meer handdoeken, shampoo, babyzalf, tandpasta en zeep. Voor vluchtelingen binnen Syrië kunnen  de goederen van levensbelang zijn. Vaak zijn de kleren die ze dragen hun enige bezit.  

De bestemming van het konvooi is Qamishli in het noordoosten van Syrië. De goederen zullen hulp bieden aan 25.000 kinderen.

Een paar uur na aankomst krijgen we groen licht van de autoriteiten om de grens over te steken. De UNICEF-vrachtwagens rijden langzaam door de poort van een metalen hek. De omgeving is prachtig met veel groen, en ik bedenk me hoe mensen hier gewoon zouden picknicken als er geen oorlog zou zijn. In plaats daarvan wachten ze nu geduldig op een hulpkonvooi…

De trucks stoppen voor het gesloten hek. De Syrische vlag staat naast de Turkse en dan, net alsof iemand de spreuk "Sesam, open u" roept, opent de poort plotseling en steken de trucks de grens over.

Ik mag Syrië niet in omdat ik geen visum heb. Ik sta te praten met mijn collega El-Tayeb en bedenk me hoe ver ik ben gekomen. Hoe gemakkelijk, maar toch ook zo moeilijk het is om een dergelijk konvooi te plannen en te coördineren.

Het is eigenlijk alleen maar een hek dat kinderen in nood gescheiden houdt van humanitaire hulp. Het bieden van hulp moet veel eenvoudiger worden, want de kinderen in Syrië hebben nog veel meer konvooien nodig als vandaag. Er wonen ongeveer een miljoen kinderen in Syrië die dringend hulp nodig hebben, maar door de belegering komt de humanitaire hulp maar langzaam op gang.

Morgen sturen we meer trucks met hulpgoederen. Dat is het minste wat we kunnen doen! 

Foto1Foto2Fotos3

Gerelateerd aan dit onderwerp