Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dagelijks sterven 1400 kinderen door gebrek aan schoon water

21 maart 2014

Elke dag sterven 1400 kinderen voor hun vijfde verjaardag door gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Op zaterdag 22 maart is het Wereld Water Dag, maar naar schatting hebben wereldwijd 768 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. 

Een groot deel van deze mensen is arm en leeft in afgelegen gebieden of sloppenwijken. Bijna twee derde van de wereldbevolking in tien landen leeft zonder toegang tot schoondrinkwater. Dit blijkt uit schattingen van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. De tien landen zijn: China India, Nigeria, Ethiopië, Indonesië, de Democratische Republiek Congo, Bangladesh, Tanzania, Kenia en Pakistan.  

Millenniumdoel voor drinkwater

In 2010 werd het millenniumdoel voor drinkwater wel gehaald: het aantal mensen dat geen toegang had tot schoon drinkwater is toen gehalveerd. In hetzelfde jaar werden veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen door de Verenigde Naties als basisrecht voor alle mensen erkend. Dit betekent dat iedereen er toegang toe moet hebben. Voor de armste mensen in de wereld is dit echter nog niet gebeurd. "Het is schokkend dat zelfs in de landen met een middeninkomen, miljoenen arme mensen leven die geen veilig water hebben om te drinken", aldus Sanjay Wijesekera, hoofd van het  wereldwijde hulpprogramma van UNICEF op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. "We moeten ons richten op de vergeten groepen: de mensen die het moeilijkst te bereiken, het armst en het meest achtergesteld zijn. Het is hun mensenrecht."

Hulpprogramma's van UNICEF

UNICEF heeft hulpprogramma's op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in meer dan 100 landen. Met nieuwe stappen worden ook de meest afgelegen gebieden bereikt. In Pakistan heeft UNICEF bijvoorbeeld met de hand gegraven boorgaten gebruikt om veilig water te leveren aan ongeveer 100.000 mensen sinds 2012. Een speciaal programma voor scholen biedt schoon drinkwater en toiletten aan, aan miljoenen schoolkinderen over de hele wereld.

Afghanistan -water -UNI119621

Schoon drinkwater in Afghanistan  

Mali UNI98190

 Waterpomp in Mali 

Angola UNI103804

Watervoorziening in Angola 

Gerelateerd aan dit onderwerp