Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wederopbouw op de Filipijnen na vier maanden in volle gang

17 maart 2014

Ondanks grote verliezen en verdriet zijn mensen op de Filipijnen, vier maanden na tyfoon Haiyan, druk bezig met het herstel en wederopbouw van hun bestaan en leefomgeving. UNICEF helpt Filipijnse kinderen om over hun trauma's heen te komen en weer terug naar school te gaan. 

Een belangrijk onderdeel voor het herstel van kinderen is het verwerken van trauma's. UNICEF traint leraren, kinderleidsters en onderwijsinstellingen voor het verlenen van psychosociale hulp. Zo kunnen zij op hun beurt de kinderen helpen met het verwerken van traumatische ervaringen.

Terug naar school

Om weer in de routine van het normale leven te komen is het heel belangrijk voor kinderen om zo snel mogelijk weer naar school te gaan. Tot nu toe heeft UNICEF 430.000 Filipijnse kinderen kunnen voorzien van schoolspullen en lesmaterialen. Ook zijn er 89 kindercentra geopend waar ongeveer 17.000 kinderen veilig kunnen spelen en leren.

Toegang tot schoon water

Schoon drinkwater is natuurlijk van levensbelang. UNICEF heeft de toegang tot schoon water voor 930.000 mensen mogelijk gemaakt. Families hebben pakketten met waterzuiveringstabletten en jerrycans ontvangen. Ook heeft UNICEF hen voorzien van hygiënepakketten met daarin zeep, tandenborstels, tandpasta, maandverband en wasmiddel. 

Vaccinaties

Tyfoon Haiyan heeft veel zorgcentra verwoest, waardoor kinderen niet meer gevaccineerd konden worden. Door UNICEF-ondersteunde teams reizen naar afgelegen gebieden en gaan langs de deuren om kinderen te registreren voor vaccinaties. Sinds november 2013 zijn er meer dan 80.000 kinderen ingeënt tegen mazelen en polio. Ongeveer 55.000 kinderen hebben vitamine A toegediend gekregen om zo ondervoeding te bestrijden.

Zorgen voor kinderen zonder begeleiding

Er zijn nog kinderen gescheiden van hun families. Om deze kinderen te registreren en informatie over hen te delen, maakt UNICEF gebruik van een mobiele telefoon applicatie. Zo kunnen de kinderen, indien mogelijk, herenigd worden met hun families. Tot nu toe zijn er 130 alleenstaande kinderen met behulp van dit systeem geregistreerd. Vrouwelijke politieagenten gaan deze gevallen na.

Het volledige herstel op de Filipijnen gaat waarschijnlijk nog jaren duren. Er is al veel vooruitgang geboekt vooral in de terugkeer naar school voor kinderen, toegang geven tot schoon drinkwater en het vaccineren. Er moet echter nog veel gedaan worden om ervoor te zorgen dat de Rechten van het Kind op de Filipijnen nageleefd worden.

Filipijnen UNI122421

2014 Filipijnen UNI156622 340br

Filip2

Filip1

Gerelateerd aan dit onderwerp